11.5.2020. 12:55
Tijesto po mjeri, malo drugačiji umak i ukusni nadjev stvarno su nakitili ovu pizzu da nije mogla drugačije se zvati, nego gizdavica.
Sastojci:
tijesto:
200 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika instant kvasca
oko 120 ml vode
umak:
100 ml maslinovog ulja
60 g parmezana
2 češnja bijelog luka
2 kašike limunovog soka
1 kašika senfa
biber
majčina dušica
so
250 g špinata
200 g mozzarella
2 veća paradajza
150 g sudžuke
Najprije, napravite tijesto. U prosijano brašno dodajte, malo šećera, soli i instant kvasac, pa sa toplom vodom umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga folijom ili krpom i ostavite na toplom da odmori.
Potom, pripremite malo drugačiji umak. U maslinovo ulje dodajte sitno narendani parmezan, senf, usitnjeni bijeli luk, limunov sok, majčinu dušicu, so i biber i dobro izmiješajte dok ne dobijete kremasti sos.
Od dobivene količine tijesta možete napraviti dvije pizze, pa ga prije nego što ga počnete razvijati podijelite na dva jednaka dijela. Istanjite tijesto na pobrašnjenoj površini, ručno ili oklagijom, pa ga položite u tepsiju koju ste prethodno pomastili, a po dnu možete posuti malo palente. Tijesto, zatim, dobro ispritiščite prstima kako biste izbacili sav zrak, pa počnite sa slaganjem pizze.
Najprije tijesto premažite umakom, pa dodajte listove špinata, narendanu mozzarellu, kriške paradajza, te ploškice sudžuke. Pizzu stavite u dobro zagrijanu rernu na 250 stepeni i pecite oko 10 minuta, ili duže ako želite da bude pečenija.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.