12.5.2020. 10:06
Mak buhtlice
Kolači od maka su uvijek nešto posebno. U to ćete se uvjeriti i nakon što isprobate ove mekane i mirisne buhtlice kojima je upravo mak udahnuo nevjerovatan okus.
Sastojci:

tijesto:
400 g brašna  
150 ml mlijeka
50 ml jogurta
1 jaje
1 kašičica soli
50 ml ulja
narendana korica ½ limuna
1 vrećica instant kvasca
1 kašičica šećera
30 ml toplog mlijeka

fil:
100 ml mlijeka
100 g mljevenog maka
3 kašike šećera

2 žumanca za premazivanje

posip:
šećer u prahu 
mak 

Za početak napravite starter za tijesto, odnosno pomiješajte kvasac sa šećerom i malo toplog mlijeka, i ostavite na toplom da kvasac odreaguje. 

Zatim, u većoj zdjeli umutite jaje, pa dodajte so, mlijeko, jogurt, ulje i narendanu koricu limuna. Na kraju dodajte kvasac. Potom, postepeno dodajite brašno i umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom ili krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

Dok tijesto nadolazi, pripremite nadjev od maka. Zagrijte mlijeko, pa dodajte šećer i mak. Kuhajte oko 10 minuta povremeno miješajući. Ostavite da se ohladi.

Tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Zatim, kalupom ili širom čašom oblikujte krugove. Pazite da broj dobivenih krugova bude paran. Pola krugova po rubovima premažite žumancem, a u sredinu stavite po kašiku nadjeva, pa ih prekrijte sa ostatkom krugova od tijesta. Zatim, sredinu blago pritisnite s manjim okruglim kalupom ili čašom, a potom nožem lagano zasijecite tijesto prema rubovima.

Buhtlice premažite ostatkom žumanca, pospite sjemenkama maka i stavite u zagrijanu rernu. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene, odnosno oko 10-15 minuta. Dok su još topli pospite ih šećerom u prahu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana