28.5.2020. 11:36
Malo smo poželjeli more, pa nam je naš kuhar pripremio pastu koja će vas svojim mirisima odvesti ravno na Mediteran.
Sastojci:
150 g špageta
1 patlidžan
10 ml maslinovog ulja
1l vode
5 g soli
150 ml paradajz sosa
2 češnja bijelog luka
20 g parmezana
ulje za prženje
biber
so
Za početak skuhajte pastu. Mi smo odabrali špagete, a vi možete koristiti i neku drugu. Ako pravite obrok za dvoje onda su vam ove količine sasvim dovoljne. Za više osoba uduplajte količinu namirnica.
Špagete skuhajte u vodi koju ste nakon što je proključala posolili i pouljili. Dok se pasta kuha, pripremite umak.
Patlidžan isijecite na pola, pa jednu polovinu isjeckajte na kockice, a drugu na veće kriške. U dubokom ulju ga prepržite pa stavite na papirni ubrus kako biste se riješili viška masnoće.
U wok tavi ili šerpi zagrijte paradajz sos (100 ml) sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, te začinite. Kada umak proključa, dodajte kockice patlidžana, a zatim i skuhanu pastu. Ukoliko vam je umak pregust, slobodno dodajte malo vode u kojoj ste kuhali špagete. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte narendani parmezan i ostatak paradajz sosa, dobro izmiješajte i poslužite sa kriškama patlidžana i svježim listićima bosiljka. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.