10.6.2020. 12:06
Ugodno oku i prijatno nepcu je ono što tražimo od svakog jela, a ovo pečenje iz tave je definitvno više od toga. Svaki novi zalogaj iznova vam stvara osjećaj ugode.
Sastojci:
800 g purećeg filea
40 ml bijelog vina
2 mrkve
1 glavica bijelog luka
2 kašike cimeta
1 kašika jogurta
so
biber
brašno
maslinovo ulje
200 g špinata
20 ml vrhnja za kuhanje
Pureći file ostavite u komadu, pa na nekoliko mjesta nožem napravite „džepove“. Mrkvu izrežite na tanje trakice i rasporedite ih u otvore koje ste napravili u mesu.
U sjeckalici sameljite glavicu bijelog luka sa cimetom, pa dodajte malo jogurta i nastavite miksati dok ne dobijete finu kremastu smjesu. Sa njom obilno premažite file, pa ga uvaljajte u brašno.
U
Tefal tavi, bez ulja, zapržite file sa obje strane dok se ne formira hrskava korica. Tada smanjite vatru, ulijte bijelo vino, poklopite i krčkajte meso oko 40 minuta.
Dok se meso krčka, napravite prilog. Na malo maslinovog ulja, popržite svjež špinat, pa kada omekša dodajte vrhnje za kuhanje, te posolite i pobiberite i još malo kuhajte na laganoj vatri.
Gotovo meso izvadite iz tave i ostavite da odmori, a umak koji se stvorio tokom pečenja, ukoliko nije dovoljno gust, možete još malo krčkati dok ne dobijete željenu gustinu. Odležano meso narežite na šnicle debljine oko 2-3 cm, pa ih servirajte na špinatu i prelijte vinskim umakom. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.