12.6.2020. 13:06
Miris hljeba kojeg ste napravili i ispekli sami je neuporediv sa bilo čim. Ovo je vjerovatno najjednostavniji recept za domaći hljeb, kojeg je naš kuhar „prepisao“ od nane.
Sastojci:
500 g brašna
1 kesica instant kvasca
1 kašičica soli
20 ml ulja
150 – 200 ml vode
Prosijte brašno, pa mu dodajte kvasac i so. Sve lagano izmiješajte, pa postepeno dodajite toplu vodu i umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata.
Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva jednaka dijela, premijesite ga i formirajte željeni oblik hljeba. Tepsiju u kojoj ćete peći hljeb premažite uljem, pa rasporedite tijesto. Premažite i tijesto uljem, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Tada smanjite temperaturu na 180 i pecite još 10-15 minuta.
Nanin hljeb će zamirisati kućom, a možete ga poslužiti uz bilo koje jelo.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.