15.6.2020. 11:44
Slatki osvježavajući zalogaji za tople ljetne dane su tu. Limun pita je kolač za prave sladokusce!
Sastojci:
tijesto:
240 g brašna
100 g putera
30 g šećera
10-20 ml vode
korica limuna
prstohvat soli
krema:
3 žumanca
2 kašike šećera
korica limuna
50 ml soka od limuna
50 g putera
3 bjelanca
prstohvat soli
60 g šećera
10-20 ml soka od limuna
preljev:
2 bjelanca
prstohvat soli
1 kašika vode
1 kašika gustina
60 g šećera u prahu
Da biste što lakše umijesili tijesto, bitno je da puter bude sobne temperature. Najprije pomiješajte brašno, so, šećer i narendanu koricu limuna. Zatim, dodajte kockice putera i dobro ih prstima umiješajte u brašno. Kada se formiraju grudvice dodajte malo vode da biste umijesili glatko tijesto. Dobiveno tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje pola sata.
Dok se tijesto hladi, napravite kremu. Žumanca pjenasto umutite sa 2 kašike šećera, pa dodajte narendanu koricu i sok limuna i dobro izmiješajte. Sve prebacite u tavicu i zagrijavajte na laganoj vatri. Tada u kremu dodajte puter i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Tako pripremljenu smjesu ostavite u frižider da se u potpunosti ohladi.
Od bjelanaca i malo soli umutite čvrsti snijeg. Zatim, dodajte šećer pa nastavite miksati oko 5 minuta srednjom brzinom dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Na kraju dodajte sok od limuna i miksajte još par minuta. U čvrsti snijeg lagano umiješajte ohlađenu smjesu od žumanaca.
Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte u oblik kalupa u kojem ćete peći pitu na debljinu od 0,5 cm. Tijesto izbodite viljuškom na nekoliko mjesta, pa stavite u zagrijanu rernu na 160 stepeni i pecite 5 minuta. Zatim, na tijesto izlijte kremu i vratite u rernu na još pet minuta.
Zatim, od bjelanaca i malo soli napravite čvrst snijeg. U posebnoj zdjelici pomiješajte vodu i gustin, pa im dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte. Ovu smjesu ulijte u šlag i nastavite miksati dok se sve fino ne sjedini. Sa ovom kremom prelijte kolač i opet vratite u rernu i peciti još 10 minuta, odnosno dok šlag krema na vrhu kolača ne počne da tamni. Pitu ostavite da se dobro ohladi, pa je tek onda poslužite.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.