16.6.2020. 11:04
Riža je nezamjenjiva namirnica, a ako je još niste zavoljeli, sa ovim receptom mogli biste dobiti novo omiljeno jelo.
Sastojci:
250 g morskih plodova
200 g riže
100 ml bijelog vina
40 g putera
3 češnja bijelog luka
1 luk
1 paradajz
svježi peršun
so
biber
parmezan
U šerpi proključajte vodu koje treba biti tri puta više nego riže. U proključalu vodu istresite rižu, smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta. Bez miješanja.
Dok se riža kuha, na puteru izdinstajte sitnije nasjeckan luk. Ako koristite smrznute morske plodove, ne odmrzavajte ih, već ih odmah dodajte u luk, pa ih pospite sitno nasjeckanim bijelim lukom. Pržite sve oko 2-3 minuta, pa dodajte svježi paradajz nasjeckan na kockice.
Poslije par minuta, dodajte skuhanu i procijeđenu rižu, pa sve prelijte bijelim vinom i krčkajte 4-5 minuta. Na kraju dodajte soli i bibera po želji, te pospite rižoto sa sitno nasjeckanim svježim peršunom. Rižoto servirajte sa trakicama parmezana. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.