17.6.2020. 12:10
Puretini pripremljenoj na ovaj način jednostavno ne možete naći zamjerku. Meso je mekano i sočno, a nadjev od pileće jetrice je dodatno obogatio okus. Mljac!
Sastojci:
500 g purećeg filea
150 g pileće jetrice
50 g suhog mesa
1 luk
1 jaje
1 kašika prezle
svježi peršun
so
biber
mješavina začina
20 ml ulja
umak:
250 ml bijelog vina
3 češnja bijelog luka
10 g grožđica
½ limuna
so
biber
Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa mu dodajte sitnije narezano suho meso. Na kraju dodajte jetricu i pržite oko 3-4 minute. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme pureći file istanjite čekićem za meso u što veću i tanju šniclu.
Kada se jetrica ohladila, dodajte jaje, prezlu, te sitno nasjeckan svježi peršun, so i biber. Sve dobro izmiješajte, pa nadjev rasporedite po mesu. Meso urolajte i na par mjesta ga učvrstite čačkalicama. Prebacite sve u tepsiju, te pospite sa malo mješavine začina, soli i biberom. U šerpici što bolje zagrijte ulje, pa sa njim lagano prelijte meso i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 15 minuta.
Dok se meso peče, pripremite umak. U šerpu ulijte bijelo vino, pa mu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, kriške limuna, suhe grožđice, te so i biber. Pustite da kuha par minuta, pa sa tim umakom prelijte meso. Sa ovim umakom možete preljevati meso dok se peče ili preliti ga cijelom količinom i ostaviti da se peče do kraja.
Nakon što se meso ispeklo, izvadite ga iz tepsije i ostavite da odmori. A umak koji je ostao u tepsiji procijedite i u njega dodajte kockicu putera, pa sve dobro izmiješajte. Meso potom narežite na ploške debljine oko 1,5 cm, pa ih poslužite uz kuhano povrće i prelijte ostatkom umaka.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.