23.6.2020. 11:22
Može li brokula biti zvijezda tanjura? Definitvno da, i to ako je pripremite na ovaj način uz kremasti umak od karfiola!
Sastojci:
1 glavica karfiola
2 glavice brokule
2 mrkve
2 češnja bijelog luka
50 g parmezana
500 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje
so
biber
sok limuna
curry u prahu
muškatni oraščić
sjemenke chili papričice
mladi luk za posipanje
Pomiješajte so, biber, oko 20 ml maslinovog ulja, kašiku limunovog soka, pa u tu marinadu dodajte mrkvu izrezanu na trakice. Ostavite da stoji dok pripremate druge namirnice.
Glavice brokule podijelite na cvjetiće, pa ih prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, te pospite curryjem u prahu, muškatnim oraščićem i sjemenkama chilija, pa dobro izmiješajte. Začinjene cvijetove brokule poredajte u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
U 500 ml povrtnog temeljca skuhajte karfiol. Skuhane cvjetove karfiola prebacite u
Tefal blender. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, oko 100 – 150 ml povrtnog temeljca, malo soli, bibera i narendani parmezan pa sve miksajte dok ne dobijete kremasti umak. Na kraju, trakice mariniran mrkve blago izgrilujte u
Tefal grill tavi.
Kod servrianja, najprije u tanjur poslažite grilovane trakice mrkve, pa po njima rasporedite cvjetove brokule, te sve lagano prelijte kremom od karfiola. Sve pospite sa nasjeckanim mladim lukom i uživajte u nezaboravnim povrtnim zalogajima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.