29.6.2020. 15:45
Kažu da piletina ima najbolji okus kada je sa grila. Vođen tom idejom, naš kuhar je osmislio karamelizirane i sočne zalogaje piletine.
Sastojci:
500 g pilećeg filea
1 tikvica
1 crvena paprika
1 stabljika mladog luka
1 svježi paradajz
svježi peršun
so
biber
maslinovo ulje
marinada:
30 ml soja sosa
1 kašika smeđeg šećera
½ kašičice kurkume
2 češnja bijelog luka
so
biber
Najprije napravite marinadu. U soja sos dodajte smeđi šećer, kurkumu, sitno nasjeckan bijeli luk, te so i biber, pa dobro izmiješajte i ostavite na hladnom.
Za to vrijeme pripremite piletinu. Pileći file zarežite po sredini kako biste napravili „džep“ u koji ćete staviti nadjev od povrća. Crvenu papriku, mladi luk, tikvicu, svježi peršun i svježi paradajz isjeckajte na što manje komade, posolite, pobiberite, ulijte maslinovo ulje i dobro izmiješajte. Sa ovim nadjevom punite piletinu koju ste prethodno posuli sa malo mješavine začina. Čačkalicama učvrstite meso, kako nadjev ne bi ispadao, pa sve stavite u marinadu od soje. Meso u marinadi neka bude u frižideru oko pola sata.
Zatim, zagrijte dobro
Tefal gril tavu i na njoj pržite piletinu dok ne dobije finu boju karamele i poslužite uz rižu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.