29.7.2020. 16:37
Domaće slane kifle
Miris tek pečenih kifli je bolji od mirisa bilo kojeg cvijeća, rekli bi ljubitelji kifli, a sa njima će se složiti i oni koji isprobaju ovaj recept za domaće slane kifle.
Sastojci:

650 g glatkog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 vrećica instant kvasca
100 ml jogurt
300 ml mlijeka
100 ml ulja

preljev:
1 kašika soli
2 kašike vode
1 kašika brašna

U posebnoj zdjeli pomiješajte „suhe“ sastojke: brašno, šećer, so i instant kvasac. Zatim, u Tefal multipraktiku pomiješajte „mokre“ sastojke: jogurt, mlijeko i ulje. Kada se mokri sastojci sjedine, postepeno dodajite brašno i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Dobiveno tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da nadođe oko 45 minuta. Nadošlo tijesto, potom, podijelite na jednake dijelove, pa formirajte od njih loptice. Na pobrašnjenoj površini ih laganim pokretima istanjite i napravite od njih prutiće, odnosno kifle. Poslažite ih u tepsiju, pa ponovo ostavite da nadolaze. Ovoga puta, samo 15 minuta.

Kifle stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta. Dok se peku, u posebnoj zdjelici pomiješajte so, vodu i brašno, pa sa tom smjesom blago prelijte kifle. Prelivene kifle vratite u rernu i pecite još 2-3 minute. Odlično idu uz neki mliječni namaz. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana