30.7.2020. 13:00
Tjestenina pripremljena na ovaj način jednostavno je neodoljiva. Tu su meso i povrće te sir koji sve to povezuje u jedinstven obrok.
Sastojci:
300 g faširanog mesa
1 luk
2 mrkva
2 češnja bijelog luka
1 paradajz
200 ml goveđeg temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
400 g makarončića
250 g goude
50 g parmezana
so
biber
origano
bosiljak
peršun
ruzmarin
šećer
Izbor tjestenine za ovo jelo prepuštamo vama, a naš kuhar je koristio male makarone i odlično su se uklopili. Dakle, za početak skuhajte tjesteninu al dente i ostavite sa strane.
U posebnoj šerpi ili dubljoj tavi, kao što je
Tefal wok tava, popržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte faširano meso. Kada meso porumeni dodajte narendanu mrkvu i sitno nasjeckan bijeli luk. Poslije par minuta dinstanja, vrijeme je za kockice svježeg paradajza. Sve začinite sa origanom, bosiljkom, peršunom i ruzmarino, te sa malo soli i bibera. Prelijte sve sa goveđim temeljcem i krčkajte 4-5 minuta. Na kraju ulijte i vrhnje za kuhanje, pa sve dobro izmiješajte.
Zatim, dodajte skuhanu tjesteninu i dio (150 g) narendane goude. Skinite s vatre i dobro izmiješajte, pa smjesu izlijte u dublju tepsiju ili kalup. Makarone pospite sa ostatkom narendane goude i parmezanom, pa sve pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta, odnosno dok sir na površini lijepo ne porumeni.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.