8.10.2020. 16:09
Povrtna čarolija iz rerne
Volite li povrće, danas će te voljeti i našeg kuhara jer vam na trpezu donosi tanjur pun boja, okusa i mirisa.
Sastojci:

2 patlidžana
2 tikvice
2 paradajza
svježi bosiljak
svježi peršun
bijeli luk
maslinovo ulje

sos:
2 paprike roge
200 ml paradajz sosa
1 luk
1 mrkva
2 češnja bijelog luka
so
biber
svježi bosiljak
origano
majčina dušica
suha chili papričica
svježi peršun

Paprike roge stavite u rernu na 250 stepeni i pecite oko 15-20 minuta, odnosno dok fino ne potamne. Tada ih prebacite u plastičnu vrećicu, dobro zatvorite i ostavite oko 15 minuta. To će vam omogućiti da ih lakše ogulite. Oguljene roge isijecite na sitno i ostavite sa strane.

Nakon toga, popržite kratko sitno nasjeckan luk i narendanu mrkvu. Kada omekšaju, dodajte pripremljene roge i sitno nasjeckan bijeli luk. Posolite i pobiberite, pa sve dobro izmiješajte. Na kraju sve prelijte paradajz sosom, pa dodajte svježi bosiljak i peršun, te origano, majčinu dušicu i suhu chili papričicu. Krčkajte oko 15 minuta, pa dobiveni sos izlijte u tepsiju u kojoj ćete peći povrće.

Patlidžane, tikvice i paradajz isijecite na jednake ploške, pa ih po želji rasporedite po umaku, a najbolje da ih poslažete kao domine. Po povrću dodatno još pospite svježeg bosiljka i peršuna, te bijeli luk, pa prelijte maslinovim uljem. Tepsiju prekrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 150 stepeni. Pecite oko sat vremena, te skinite foliju i pojačajte temperaturu na 180 stepeni. Povrće vratite u rernu i pecite otprilike 45 minuta, odnosno dok ne porumeni onako kako volite. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana