8.10.2020. 16:09
Volite li povrće, danas će te voljeti i našeg kuhara jer vam na trpezu donosi tanjur pun boja, okusa i mirisa.
Sastojci:
2 patlidžana
2 tikvice
2 paradajza
svježi bosiljak
svježi peršun
bijeli luk
maslinovo ulje
sos:
2 paprike roge
200 ml paradajz sosa
1 luk
1 mrkva
2 češnja bijelog luka
so
biber
svježi bosiljak
origano
majčina dušica
suha chili papričica
svježi peršun
Paprike roge stavite u rernu na 250 stepeni i pecite oko 15-20 minuta, odnosno dok fino ne potamne. Tada ih prebacite u plastičnu vrećicu, dobro zatvorite i ostavite oko 15 minuta. To će vam omogućiti da ih lakše ogulite. Oguljene roge isijecite na sitno i ostavite sa strane.
Nakon toga, popržite kratko sitno nasjeckan luk i narendanu mrkvu. Kada omekšaju, dodajte pripremljene roge i sitno nasjeckan bijeli luk. Posolite i pobiberite, pa sve dobro izmiješajte. Na kraju sve prelijte paradajz sosom, pa dodajte svježi bosiljak i peršun, te origano, majčinu dušicu i suhu chili papričicu. Krčkajte oko 15 minuta, pa dobiveni sos izlijte u tepsiju u kojoj ćete peći povrće.
Patlidžane, tikvice i paradajz isijecite na jednake ploške, pa ih po želji rasporedite po umaku, a najbolje da ih poslažete kao domine. Po povrću dodatno još pospite svježeg bosiljka i peršuna, te bijeli luk, pa prelijte maslinovim uljem. Tepsiju prekrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 150 stepeni. Pecite oko sat vremena, te skinite foliju i pojačajte temperaturu na 180 stepeni. Povrće vratite u rernu i pecite otprilike 45 minuta, odnosno dok ne porumeni onako kako volite.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.