12.10.2020. 16:57
Začinjeni juneći but u sosu od gljiva
Evo još jednog jednostavnog recepta koji vam može pomoći u pripremi dobrog komada mesa. Ovako pripremljeno meso će zadržati sve svoje arome i okuse.
Sastojci:

600 g junećeg buta u komadu
krupno mljevena morska so
šareni biber
svježi peršun
majčina dušica
mljevena crvena paprika
ruzmarin
50 g putera

prilog:
300 g krompira
mješavina začina
morska so
muškatni oraščić
biber
svježi peršun
maslinovo ulje

umak:
100 g zlatnih šampinjona
2 češnja bijelog luka
50 g putera
1 luk
200 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje
bijeli biber
so
svježi peršun

Za početak pomiješajte začine: morsku so, šareni biber, majčinu dušicu, mljevenu crvenu papriku, ruzmarin, te svježi peršun. U ovu mješavinu začina dobro uvaljajte juneći but, pazeći da sve strane mesa budu podjednako prekrivene začinima. But stavite u tepsiju, te po njemu stavite kockice putera i stavite da se peče na 250 stepeni oko pola sata.

Krompir izrežite na jednake ploške, pa ga pospite mješavinom začina, morskom soli, muškatnim oraščićem, te biberom i svježim peršunom. Sve prelijte maslinovim uljem, pa dobro izmiješajte. Ovako začinjen krompir poslažite u tepsiju i pecite na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni.

Dok se meso i krompir peku, pripremite ukusni umak od gljiva. Na maslinovom ulju prepržite sitnije isjeckan luk, pa kad omekša dodajte šampinjone izrezane na kocke. Kada tečnost od gljiva ispari, dodajte puter, te sitno nasjeckan bijeli luk. Pospite sve bijelim biberom i svježim peršunom, pa prelijte temeljcem. Krčkajte dok se tečnost ne reducira, te sa štapnim mikserom napravite kremu.

Ispečeno meso obavezno ostavite da odmori oko 15 minuta, pa ga onda narežite na željene porcije i poslužite uz pečeni krompir i umak od gljiva. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana