28.10.2020. 12:54
Svi žele da je meso mekano, sočno i ukusno, a sa ovim receptom teletina bude kao duša.
Sastojci:
1,5 kg teletine
marinada:
1 kašičica bijelog luka u prahu
100 ml tamnog piva
½ kašičice luka u prahu
½ kašičice mljevene crvene paprike
1 kašika aceto balsamica
1 kašika meda
so
biber
prilog:
300 g mladog krompira
1 paradajz
1 luk
2 mrkve
3 češnja bijelog luka
2 stabljike celera
Za početak napravite marinadu. Pomiješajte bijeli luk u prahu, mljevenu crvenu papriku, luk u prahu, med, tamno pivo, aceto balsamico, te so i biber. Marinadu prelijte u veću kesu za zamrzivač u koju će vam moći stati komad mesa koji želite peći.
Kod ovog recepta bitno je da imate meso u komadu. To može biti plećka, vrat, pa čak i but. Meso prelijte vrelom vodom, i poslije par minuta ga prebacite u kesu s marinadom. Dobro ga zatvorite i stavite u frižider najmanje na pola sata, a bolje je ako odstoji duže.
Marinirano meso, potom, ocijedite što bolje od marinade, prebacite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, pa ga pospite krupnom morskom soli. Zagrijte rernu na 230 stepeni i pecite meso oko 20 minuta. Tada ga izvadite, pa smanjite temperaturu na 190.
Meso prelijte sa marinadom koja je ostala u kesi, pa dodajte krompir, mrkvu, luk, paradajz i celer. Povrće nemojte previše sitniti kako se ne bi skašilo tokom pečenja. Sve ponovo vratite u rernu i pecite oko sat vremena. Povremeno možete izvaditi pečenje, pa ga posuti vodom od pečenja i vratiti ga ponovo u rernu.
Gotovo pečenje izvadite iz tepsije, pa ga pustite oko 15 minuta da odmori. Tek onda ga izrežite na željene komade i poslužite uz povrće i saft od pečenja.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.