6.11.2020. 12:32
Riža među patlidžanima
Danas na Kuh poh meniju još jedno divno bezmesno jelo u kojem će posebno uživati ljubitelji patlidžana.
Sastojci:
2 patlidžana

umak:
1 luk
3 češnja bijelog luka
600 g pelat paradajza
so
biber
svježi bosiljak

nadjev:
1 luk
150 g riže
50 ml bijelog vina
600 ml povrtnog temeljca
100 g tvrdog ovčijeg sira

ulje za prženje
brašno

Za početak patlidžane isijecite na jednake ploške, pa ih uvaljajte u brašno i kratko prepržite na ulju sa obje strane. Poprženi patlidžan vadite na papirni ubrus i ostavite sa strane.

Zatim, napravite umak od paradajza. Na maslinovom ulju prepržite sitnije nasjeckan luk, pa dodajte protisnut bijeli luk. Kad sve omekša dodajte pelat iz konzerve zajedno sa paradajz sosom. Posolite, pobiberite i stavite svježe listove bosiljka, pa sve krčkajte oko 25 minuta.

U isto vrijeme možete pripremati i rižu. Dakle, na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod mlazom vode. Kada riža postane prozirna, prelijte je bijelim vinom i krčkajte dok ne ispari. Tada postepeno dodajite povrtni temeljac i povremeno promiješajte dok se riža u potpunosti ne skuha.

Na kraju vam ostaje da poslažete sve sastojke u tepsiju. Na dno poredajte jedan dio patlidžana, pa po njima stavite malo umaka. Zatim, ravnomjerno rasporedite rižu, a po njoj izlijte ostatak umaka. 

Tvrdi ovčiji sir izmrvite rukama, pa pola mjere rasporedite po umaku, te poslažite ostatak patlidžana. Sve pospite ostatkom sira i stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 15 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana