12.11.2020. 16:25
Zelena povrtna supa
Ne samo da lijepo izgleda, već miriše na kilometre, a okus se ne može ni opisati. Jednostavno je morate probati!
Sastojci:

500 g blitve
250 g šparoga
1 krompir
25 g putera
1 luk
3 češnja bijelog luka
mješavina začina
maslinovo ulje
muškatni oraščić 
biber
50 ml vrhnja za kuhanje

Kako je riječ o različitim namirnicama koje imaju različito vrijeme kuhanja, najbolje je da ih kuhate odvojeno. Blitvu stavite u ključalu vodu koju ste posolili pa je kuhajte oko 5 minuta. Izvadite je iz vode, ocijedite i ostavite sa strane.

U posebnoj šerpi skuhajte stabljike, odnosno donje dijelove šparoga sa malo mješavine začina, pa i njih ostavite sa strane, a vodu od kuhanja sačuvajte kao temeljac.

I na kraju u vodi skuhajte krompir i vrhove (cvijetove) šparoga.

Zatim, u većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa rastopite puter. Dodajte sitno nasjeckan luk, te bijeli luk, pa kad omekšaju i zamirišu prelijte ih sa 200 ml vode, odnosno temeljca u kojem ste kuhali stabljike šparoga. Nakon što proključa, dodajte ostalo povrće i kuhajte sve još nekih 10-15 minuta.

Skuhanu supu i povrće prelijte u blender pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremastu supu vratite u šerpu i na vatru, pa dodajte mješavinu začina, muškatni oraščić, biber i vrhnje za kuhanje. Kuhajte sve još oko 5 minuta i poslužite uz kockice hljeba. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana