12.11.2020. 16:25
Ne samo da lijepo izgleda, već miriše na kilometre, a okus se ne može ni opisati. Jednostavno je morate probati!
Sastojci:
500 g blitve
250 g šparoga
1 krompir
25 g putera
1 luk
3 češnja bijelog luka
mješavina začina
maslinovo ulje
muškatni oraščić
biber
50 ml vrhnja za kuhanje
Kako je riječ o različitim namirnicama koje imaju različito vrijeme kuhanja, najbolje je da ih kuhate odvojeno. Blitvu stavite u ključalu vodu koju ste posolili pa je kuhajte oko 5 minuta. Izvadite je iz vode, ocijedite i ostavite sa strane.
U posebnoj šerpi skuhajte stabljike, odnosno donje dijelove šparoga sa malo mješavine začina, pa i njih ostavite sa strane, a vodu od kuhanja sačuvajte kao temeljac.
I na kraju u vodi skuhajte krompir i vrhove (cvijetove) šparoga.
Zatim, u većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa rastopite puter. Dodajte sitno nasjeckan luk, te bijeli luk, pa kad omekšaju i zamirišu prelijte ih sa 200 ml vode, odnosno temeljca u kojem ste kuhali stabljike šparoga. Nakon što proključa, dodajte ostalo povrće i kuhajte sve još nekih 10-15 minuta.
Skuhanu supu i povrće prelijte u blender pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremastu supu vratite u šerpu i na vatru, pa dodajte mješavinu začina, muškatni oraščić, biber i vrhnje za kuhanje. Kuhajte sve još oko 5 minuta i poslužite uz kockice hljeba. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.