13.11.2020. 11:51
Brzo skuhana sarma
Kažu da se sarma mora dugo kuhati da bi bila dobra, ali uz Tefal One pot automatski električni lonac ovo tradicionalno jelo je gotovo za pola sata!
Sastojci:

2 glavice kiselog kupusa 
500 g mljevenog mesa 
50 g suhog mesa
20 ml ulja
1 luk
100 g riže 
200 ml paradajz sosa 
1 kašika koncentrata paradajza 
2 lista lovora 
mljevena paprika
majčina dušica
so
biber u zrnu 
biber

Glavice kupusa razlistajte, a veće listove možete iskoristiti za dno i pokrivanje sarmi.

Zatim, pripremite nadjev. Na One pot aparatu pokrenite program „brown“ koji služi za prženje i dinstanje. Ulijte ulje, pa kad se zagrije, dodajte sitnije nasjeckan luk. Kada luk omekša dodajte rižu, kratko je prepržite s lukom, te dodajte so i mljevenu papriku. Sve prelijte sa 100 ml vode, zatvorite poklopac i kuhajte oko 10 minuta.

Tako pripremljenu rižu dodajte u mljeveno meso, te sve posolite i pobiberite i stavite majčinu dušicu. Sa ovim nadjevom punite listove kupusa i pravite sarme.

Dno posude za kuhanje prekrijte većim listovima kupusa, ili ih grubo narežite, pa po njima poslažite sarme. Preko sarmi, ponovo stavite par listova kupusa, a po njima poslažite deblje kriške suhog mesa. Stavite lovorov list, biber u zrnu, koncentrat paradajza, paradajz sos i 100 ml vode. Lonac poklopite, izaberite program „pressure cook“ i vaš posao oko pravljenja sarmi je završen. Nakon pola sata, miris sarmi će ispuniti vaš dom. Sa Tefal One pot loncem, sati i sati kuhanja su prošlost, a ručak je na stolu za tren. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana