12.2.2021. 13:35
Slatki jin i jang
Crno i bijelo su se oduvijek privlačili što je inspirisalo i našeg kuhara, pa je napravio sjajnu kombinaciju sa tamnim i svjetlim biskvitom.
Sastojci:

tamni biskvit:
3 jaja
250 g brašna
100 g šećera
50 g kakao praha
1 vrećica praška za pecivo
100 ml mlijeka
30 ml ulja

svjetli biskvit:
3 jaja
250 g brašna
100 g šećera
100 g bijele čokolade
100 ml mlijeka
30 ml ulja

preljev:
100 g čokolade za kuhanje
50 g putera
50 ml mlijeka
50 g šećera u prahu
40 g kakao praha
1 kašika instant cappuccina

Najprije napravite tamni biskvit. I ovoga puta, našem kuharu je u pripremi pomogao Tefal. Uz pomoć Tefal Gourmet Masterchefa, smjese za biskvit su bile gotove u trenu.

Za početak, pjenasto izmiksajte jaja i šećer. Potom, dodajite ostatak suhih sastojaka: brašno, prašak za pecivo i kakao. Kada se sve sjedini, ulijte i mokre sastojke: mlijeko i ulje, te nastavite miksati. Dobivenu smjesu izlijte na pola tepsije, ili kalupa za tortu i tako je stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 5 minuta.

Za to vrijeme napravite smjesu za svjetli biskvit. Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, pa dodajte mlijeko i ulje. Zatim, dodajte brašno pa ga dobro umiksajte. Na kraju dodajte rastopljenu bijelu čokoladu te miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dobivenu smjesu izlijte na drugu polovinu tepsije tako da se spoji sa tamnom, pa sve vratite u rernu i nastavite peći oko 35 minuta.

Pred kraj pečenja napravite preljev. Rastopite puter, pa ulijte mlijeko i dodajte instant cappuccino pa miješajte dok mlijeko ne proključa. Tada dodajte čokoladu za kuhanje, kakao i šećer u prahu i na laganoj vatri miješajte dok ne dobijete finu kremu. Sa njom možete preliti cijeli kolač, ili je koristiti za pojedinačne komade biskvita. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana