15.2.2021. 12:20
Odličan je kao prilog, ali u kremastim zalogajima ove posebne tikve možete uživati i kao u laganoj večerici ili predjelu.
Sastojci:
1 butternut tikva
50 g putera
50 ml vrhnja za kuhanje
ruzmarin
kim
so
biber
ulje
Butternut tikvu ćete ovih dana lako pronaći, pa je treba iskoristiti za pripravljanje brojnih ukusnih jela. Jedno od njih je i ovaj preukusni pire.
Tikvu dobro operite, pa je razrežite na pola i odstranite joj košpice. Stavite je u tepsiju, tako da vam unutrašnja strana tikve bude okrenuta prema gore. Pospite je ruzmarinom i kimom, te po želji posolite i pobiberite. Sve prelijte sa malo ulja i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.
Zatim, unutrašnjost tikve pažljivo sastružite kašikom, pazeći da kožicu ostavite netaknutu. Tako ćete ostatak tikve moći iskoristiti kao posudu u kojoj ćete poslužiti pire.
Dakle, meso tikve prebacite u dublju zdjelu, dodajte puter i vrhnje za kuhanje, pa je štapnim mikserom ispasirajte. Servirajte uz neko meso, ili kao zasebno jelo koje možete posuti sjemenkama susama.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.