17.2.2021. 12:30
Ugrijte se uz ovu toplu i ukusnu čorbicu koja je i više nego jednostavna za napraviti. Čak i oni koji nisu ljubitelji karfiola teško će odoljeti okrepljujućim zalogajima!
Sastojci:
300 g karfiola
1 luk
50 g putera
250 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g parmezana
1 kašičica dimljene paprike
kriška starog hljeba
malo ulja
U većoj šerpi rastopite puter, pa na njemu izdinstajte sitnije nasjeckan luk. Kad omekša, dodajte cvjetove karfiola, pa i njih dinstajte par minuta. Zatim, sve prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte oko 10 minuta.
Skuhano povrće, potom, ocijedite i prebacite u duguljastu zdjelu, pa mu dodajte vrhnje za kuhanje i malo vode od kuhanja, pa sve izmiksajte
Tefal štapnim mikserom.
Gustu supu prebacite u manju šerpicu, pa joj dodajte izrendani parmezan i kratko dokuhajte. Tek toliko da se sir u potpunosti otopi. Ukoliko vam je supa pregusta, po želji možete dodati još vode od kuhanja.
Na kraju, staru krišku hljeba izrežite na kockice pa ih prepržite u tavi na malo ulja. Za dodatni okus pospite ih sa malo dimljene mljevene paprike. Čorbu poslužite sa prepečinim hljebom i malo narendanog parmezana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.