23.5.2022. 13:37
Bezmesna gozba
Možda se zapitate kako je gozba moguća bez mesa, a onda pred vas stave ovo jelo. I zasita, gozba je tu, a meso vam neće faliti.
Sastojci:

250 g seitana
100 g brašna
1 kašika kurkume
2 češnja bijelog luka
½ tikvice
so
biber
1 kašičica chili praha
200 ml bademovog mlijeka

prilog:
150 g kus-kusa
400 ml vode
½ crvene paprike
1 stabljika mladog luka
maslinovo ulje
so

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i kurkumu. Seitan izrežite na medaljone jednake debljine, pa ih dobro uvaljajte u smjesu od brašna. Medaljone kratko prepržite s obje strane i izvadite na papirni ubrus. U istu tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, te tanke kriškice tikvice. Pržite dok tikvice ne porumene, pa zatim sve posolite, pobiberite, te pospite chili prahom. Na kraju ulijte bademovo mlijeko, dobro izmiješajte i pustite da proključa. Tada ubacite seitan, smanjite vatru i pustite da krčka oko 10 minuta.

Za to vrijeme napravite prilog od kus-kusa. Zagrijte vodu, pa kad skoro proključa, dodajte maslinovo ulje i so. Zatim, uspite kus-kus, dobro izmiješajte i skinite s vatre. Ostavite oko 5 minuta, pa onda sve još jednom dobro izmiješajte. Crvenu papriku izrežite na trakice, a mladi luk na kolutiće, pa sve fino umiješajte u kus-kus.

Na podlozi od kus-kusa servirajte seitan medaljone i tikvice, a sve prelijte ukusnim umakom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana