3.6.2022. 14:43
Orahov hlad
Čovjek treba sebi ponekad dati oduška, a to može biti i uživanje u slatkim zalogajima. Orahov hlad će da vas rashladi, ali i da vam dušu zasladi.
Sastojci:

biskvit:
400 g brašna
250 g šećera
260 ml mlijeka
110 ml ulja
50 g oraha
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

preljev:
200 g šećera
200 ml mlijeka
100 g čokolade
100 g oraha
125 g putera

I ovog puta krenut ćemo od biskvita. Pripremu će vam umnogome olakšati Tefal multipraktik, jer vaše je samo da dodate sastojke a sve ostalo će obaviti ovaj aparat.

Izmiksajte najprije jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim, umiksajte ulje i mlijeko, te na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Orahe sameljite u Tefal sjeckalici, pa i njih dodajte u smjesu i nastavite s miksanjem. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za kolač, pa stavite peći na 180 stepeni oko pola sata.

Dok se biskvit peče, napravite preljev. Zagrijte mlijeko u dubljoj tavi, pa dodajte šećer i puter, te čokoladu. Kada se sve rastopi i poveže u smjesu umiješajte mljevene orahe. Skinite s vatre i dobro izmiješajte. Sa ovom smjesom prelijte ispečeni kolač i ostavite da se dobro ohladi.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana