17.6.2022. 15:04
Balkan piletina
Brdoviti Balkan osim bogate historije ima i nevjerovatnu gastronomsku ponudu. Autor ovog jela nam nije poznat, ali je očigledno da je volio dobro pojesti.
Sastojci:

400 g pilećeg filea
50 g kukuruznog brašna
100 ml jogurta
mješavina začina
mljevena crvena paprika
bijeli luk u prahu
svježi peršun

1 paradajz
100 g svježeg sira
100 g feta sira
1 chili papričica
2 češnja bijelog luka
maslinovo ulje
suhi ruzmarin
chili prah

Za početak pripremite povrće i sir. U vatrostalnu zdjelu ili manju tepsiju, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem poslažite jedan dio ploški paradajza i pospite ih suhim ruzmarinom. Po tome rasporedite sitno nasjeckanu i od košpica očišćenu chili papričicu, a po njoj stavite svježi sir i kockice feta sira. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, pospite chili prahom, pa sve pokrijte ostatkom ploški paradajza. Prelijte sve sa još malo maslinovog ulja, pa stavite u rernu i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Piletinu izrežite na kockice, pa je začinite sa mješavinom začina i mljevenom crvenom paprikom. Zatim je pospite kukuruznim brašnom i sve dobro izmiješajte. U Tefal tavi zagrijte veću količinu ulja, pa u njemu popržite meso. Gotovo piletinu izvadite u zdjelu, pospite je bijelim lukom u prahu i svježim peršunom, pa prelijte jogurtom. Sve dobro izmiješajte, pa izlijte preko pečenog paradajza i sira.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana