27.6.2022. 15:45
Uz meso obično ide neki prilog ili se jede s hljebom, ali ovo je tako dobro da može ići i solo. Uživajte u pravom okusu mesa.
Sastojci:
600 g teleći flam
4 češnja bijelog luka
1 kašika sirćeta
20 ml ulja
biber
so
svježi peršun
premaz:
1 kašika kečapa
1 kašika senfa
1 kašika meda
1 kašika maslinovog ulja
Za ovaj recept bilo bi dobro da nabavite flam u jednom komadu od nekih 500-600 grama. Posolite ga i pobiberite sa obje strane, pa ga stavite na papir za pečenje. Po mesu rasporedite čitave češnje bijelog luka i grančice svježeg peršuna, te ga prelijte s malo sirćeta i malo ulja. Sve dobro zamotajte u papir, a potom i u alu foliju. Stavite peći na 250 stepeni oko sat vremena.
U posebnoj zdjeli pomiješajte kečap, senf, med i maslinovo ulje, pa sa ovom smjesom nakon sat vremena premažite meso. Ponovo sve zamotajte, smanjite temperaturu pečenja na 200 stepeni i pecite još pola sata. Pečeno meso ostavite da odleži desetak minuta pa ga narežite na željene komade i pospite sitno nasjeckanim svježim peršunom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.