5.7.2022. 15:23
I danas odmaramo organizam od mesa. Napravili smo povrtno varivo koje će nas još jednom podsjetiti zašto volimo „jela na kašiku“.
Sastojci:
1 manja glavica kelja
150 g bijelog graha
1 veća glavica luka
1 veća mrkva
¼ korijena celera
4 češnja bijelog luka
200 g pelata
20 g sira ribanca
maslinovo ulje
so
biber
chili prah
par kriški starog hljeba
U većoj šerpi na maslinovom ulju prepržite sitnije nasjeckan luk. Kada omekša dodajte kolutiće mrkve i kockice korijena celera, te čitave češnjeve bijelog luka. Sve dinstajte par minuta, pa dodajte pelat iz konzerve. Pustite da krčka 5-6 minuta, pa dodajte bijeli grah, koji ste prethodno namakali u vodi najmanje pola sata.
Posolite, pobiberite i dodajte chili prah, pa sve dinstajte par minuta. Ulijte, potom, 500 ml tople vode, pa stavite nasjeckanu glavicu kelja. Sve dobro izmiješajte, smanjite vatru i krčkajte oko pola sata. Ukoliko je grah i dalje tvrd, kuhajte i duže. Pred kraj kuhanja, u povrtni lonac dodajte sir ribanac, te tanko narezane kriške starog hljeba.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.