5.7.2022. 15:23
Seviljski lonac
I danas odmaramo organizam od mesa. Napravili smo povrtno varivo koje će nas još jednom podsjetiti zašto volimo „jela na kašiku“.
Sastojci:

1 manja glavica kelja
150 g bijelog graha
1 veća glavica luka
1 veća mrkva
¼ korijena celera
4 češnja bijelog luka
200 g pelata
20 g sira ribanca
maslinovo ulje
so
biber
chili prah
par kriški starog hljeba

U većoj šerpi na maslinovom ulju prepržite sitnije nasjeckan luk. Kada omekša dodajte kolutiće mrkve i kockice korijena celera, te čitave češnjeve bijelog luka. Sve dinstajte par minuta, pa dodajte pelat iz konzerve. Pustite da krčka 5-6 minuta, pa dodajte bijeli grah, koji ste prethodno namakali u vodi najmanje pola sata.

Posolite, pobiberite i dodajte chili prah, pa sve dinstajte par minuta. Ulijte, potom, 500 ml tople vode, pa stavite nasjeckanu glavicu kelja. Sve dobro izmiješajte, smanjite vatru i krčkajte oko pola sata. Ukoliko je grah i dalje tvrd, kuhajte i duže. Pred kraj kuhanja, u povrtni lonac dodajte sir ribanac, te tanko narezane kriške starog hljeba.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana