14.7.2022. 15:46
Iako spada u „jeftine“ dijelove piletine, džigerica ipak visoko kotira kod gurmana. Sočna je, mekana je i vrlo ukusna ako se pripremi na pravi način. Sa ovim receptom nećete pogriješiti.
Sastojci:
500 g pileće džigerice
1 veći luk
1 paradajz
2 češnja bijelog luka
1 kašičica smeđeg šećera
1 kašika aceto balsamica
50 ml vode
ruzmarin
so
ulje
prilog:
200 g smrznutog špinata
150 g riže dugog zrna
2 kašike soli
1 l vode
Na malo ulja popržite krupnije nasjeckan luk, pa kada porumeni dodajte džigericu. Nastavite pržiti, pa dodaje paradajz isjeckan na kockice i sitno nasjeckan bijeli luk. Dinstajte par minuta, pa dodajte so, ruzmarin i smeđi šećer. Dobro promiješajte, pa ulijte aceto balsamico i toplu vodu. Krčkajte sve oko desetak minuta.
U većoj šerpi zagrijte vodu, posolite, pa kada proključa dodajte kocke smrznutog špinata. Kada se povrće u potpunosti otopi, dodajte rižu, lagano promiješajte i kuhajte na laganijoj vatri oko 10-12 minuta. Procijedite od viška vode i poslužite kao prilog uz sočnu džigericu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.