21.7.2022. 12:11
Badem kiflice
Zamirisat će kuća kao najbolja pekara u gradu, a kiflice će nestati u trenu. Što je najbolje, uopšte ih nije teško napraviti.
Sastojci:

tijesto:
250 g brašna
50 g pavlake
50 g pšeničnog griza
50 ml ulja
50 g putera
50 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
malo soli

nadjev:
100 g badema
30 g smeđeg šećera
30 g šećera

Za početak mikserom pjenasto umutite puter sobne temperature sa vanilin šećerom i šećerom. Zatim, dodajte jaje, pa i njega fino umiksajte. Nakon toga, ulijte ulje, dodajte pavlaku i malo posolite, pa nastavite miksati. Potom, u smjesu umiksajte griz.

Na kraju, promijenite lopatice na mikseru (stavite one za tijesto), te u smjesu postepeno dodajite brašno i lagano ga miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dobiveno tijesto prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na hlađenje.

Pomiješajte mljevene bademe sa šećerom i smeđim šećerom, pa dobivenom smjesom pospite radnu površinu. Na to, potom, stavite ohlađeno tijesto, pa ga oklagijom razvaljajte u oblik kruga i na debljinu od 0,5 cm. Oštrim nožem ili rezačem pizze tijesto izrežite u jednake trokutove, pa ih smotajte u oblik kifle. Poredajte ih u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni, pa pecite oko 15 minuta.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana