8.8.2022. 12:32
Grahtete
Neki će ovo ljeto upamtiti po velikim vrućinama, neko po lijepom odmoru, a mi po ovom fantastičnom receptu za ćufte od graha.
Sastojci:

ćufte:
500 g bijelog graha (iz konzerve)
200 g prezle
½ svježe crvene paprike
1 ljubičasti luk
sok ½ limete
½ kašičice muškatnog oraščića
so
biber

salata:
2 krastavca
200 ml jogurta
½ ljubičastog luka
2 češnja bijelog luka
sok ½ limete
1 kašičica chili praha
so

Za početak napravite osvježavajuću salatu koja će upotpuniti ćufte. Dakle, krastavac izrežite na malo deblje ploške (oko 1,5-2 mm), pa ga začinite chili prahom i soli. Dodajte sitno nasjeckan ljubičasti i bijeli luk, te iscijedite sok limete. Na kraju ulijte jogurt i sve dobro izmiješajte, pa ostavite u frižider da se dobro ohladi.

Kako biste sebi olakšali izradu ćufti, najbolje je da grah ispasirate ili ga dobro ispritišćete viljuškom. Tek tada, dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku i ljubičasti luk. Začinite muškatnim oraščićem, te soli i biberom. Dodajte oko 100 g prezle i sok limete, pa mokrim rukama oblikujte kuglice. Gotove ćufte, potom, uvaljajte u ostatak prezle te ih redajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u rerni na 220 stepeni oko 15 minuta. Tople ih poslužite uz hladnu salatu od krastavaca.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana