6.1.2021. 22:16
"Danas je u suštini došlo do prekida odnosa na relaciji Pence-Trump. Trump je Pencea pozvao da opozove odluku o izboru Joa Bidena"
Večerašnje slike iz Washingtona obilaze cijeli svijet, a situacija je u jednom trenutku bila toliko haotična da je ličila na građanski rat. Protestanti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili je na zaključavanje, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.
Hodnicima su odjekivali pokliči "Želimo Trumpa" dok su novinari i zastupnici evakuirani na sigurno mjesto.

Kongres se sastao kako bi potvrdio pobjedu Joe Bidena kroz glasanje izbornog kolegija. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je izjavio da neće blokirati ratificiranje Bidena za izabranog predsjednika, usprkos zahtjevima Trumpa.

Povodom ove haotične situacije iz Amerike, kontaktirali smo Farisa Marukića, političkog analitičara koji je naveo da je danas došlo do totalnog prekida odnosa na relaciji Pence-Trump.

"Danas je u suštini došlo do prekida odnosa na relaciji Pence-Trump. Trump je Pencea pozvao da opozove odluku o izboru Joa Bidena, što ovaj nije želio učiniti.  Predsjednik u odlasku je objavio niz Twitter objava kojima je nastojao pojačati svoje tvrdnje o namještenim izborima", kazao je Marukić

"Trumpove pristalice su se okupile u Vašingtonu, moguće s s namjerom da obustave zajedničku sjednicu Senata i Predstavničkog doma kojom je predsjedavao upravo Mike Pence koji je predsjedavao procesom brojanja i potvrđivanja elektronskih glasova", zaključuje Marukić.

Upravo se na Twitteru oglasio i Joe Biden koji je napisao da je ovo mali broj ekstremista posvećenih bezakonju.

"Da budem vrlo jasan: prizori kaosa na Kapitolu ne predstavljaju ono što smo. Ono što vidimo je mali broj ekstremista  posvećenih bezakonju. Ovo nije neslaganje, to je nered. Graniči se s pobunom i mora završiti. Sada" - napisao je Biden na Twitter profilu.

Kako saznajemo u toku je mobilizacija Nacionalne garde i FBI-a, što dodatno pokazuje ozbiljnost  situacije. Također prema pisanju New York Timesa, pronađena je i jedna eksplozivna naprava.

Novinar: Mirza Malović
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana