31.1.2021. 19:42
Svjetski dan hidžaba: "Za njih sam Betmen, ninja i terorista"
1. februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba, a tim se odaje priznanje milionima muslimanki koje su odlučile nositi hidžab. Na ideju da se na ovaj datum obilježava Svjetski dan hidžaba došla je Nazma Khan iz New Yorka, pozivajući na vjersku toleranciju i razumijevanje, a pozvala je i sve žene svijeta da na taj dan nose hidžab.

Piše: Mirza Malović

Na ovakvu ideju Nazmu Khan potaklo je i ono što su mnoge žene koje nose hidžab barem jednom doživjele, a to su uvrede i diskriminacija. 

"Odrastajući u Bronxu doživljavala sam veliku diskriminaciju zbog toga što nosim hidžab. U srednjoj školi sam bila "betmen" ili "ninja", a nakon napada 11. septembra 2001. godine zvali su me teroristom, Bin Ladenom i slično", kazala je Kham jedne prilike.

U mnogim zemljama širom svijeta hidžab je zabranjen u državnim institucijama i na radnim mjestima kao "vjersko obilježje", međutim hidžab ne predstavlja vjersko obilježje, nego identitet muslimanke, a za mnoge muslimane i neupitnu islamsku obavezu.

Ekstremni stavovi i inicijative desničarskih stranaka kojima popularnost u Evropi posljednih godina raste itekako utječu na porast islamofobije u Evropi. 

Prije svega, prisjetimo se 2016. godine kada je desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) pokušala zabraniti minarete, pozicije mujezina i nošenje hidžaba u javnim institucijama u Njemačkoj. AfD je tada svojim ekstremnim stavovima i inicijativama najavila obračun sa muslimanima u toj zemlji. Nedugo nakon toga, Palestinka koja je radila u gradskoj vijećnici u Luckenwaldeu u blizini Berlina, dobila je otkaz zbog toga što nije ispunila zahtjev nadređenog, a to je da skine svoj hidžab, unatoč tome što to Vrhovni sud to nije zabranio. 

Nije rijedak slučaj da su žene pod hidžabom doživljavale i fizičke napade na ulicama evropskih gradova.

Kada je u pitanju diskriminacija i nanošenje štete muslimanima u  Evropi, veoma lako možemo vidjeti spoj nespojivog. Naime, nakon što je presuda Upravnog suda u Hamburgu donijela odluku u korist 16-godišnjakinje koju je školski odbor želio izbaciti iz škole zbog nošenja nikaba i hidžaba, na istoj strani su se našli feministkinje i desničari.

"Za mene je ovakvo oblačenje simbol ugnjetavanja", bile su neke od sramotnih reakcija nakon odluke suda.

"Bez marama, bez burkinija, bez određenih termina na javnim bazenima i striktna jednakost kada je riječ o pravima muškaraca i žena – to je Francuska republika", bile su riječi bivšeg francuskog predsjednika koji je pokušao prije nekoliko godina nametnuti zabranu nošenja hidžaba, ali ne i simbole i odjevne predmete drugih vjera.

Partija aktuelnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona "Republika u pokretu" i Republikanski zastupnici Aurore Berge i Jean Moreau nedavno su pokušali  nametnuti zabranu nošenja hidžaba djevojkama mlađim od 18 godina, međutim takva odluka je odbijena.

Nešto slično ovome mogli smo vidjeti čak i u Turskoj, gdje je hidžab bio zabranjen u javnim institucijama sve do 2013. godine, kada je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) kao doprinos demokratizaciji uspjela ukinuti ovu zabranu, a četiri godine poslije ukinuta je i zabrana nošenja hidžaba u oružanim snagama i policiji.

"Hidžab - moje pravo, moj izbor"

Gledajući u pravcu Evrope, ni našu zemlju nisu zaobišle ovakve zabrane i nepotrebne rasprave. Odluka iz 2016. godine Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da se svim zaposlenim u pravosuđu skrene pažnja na zabranu nošenja vjerskih obilježja, izazvala je mnoštvo reakcija i polemike u našoj zemlji. Iako hidžab nije vjersko obilježje, kako smo to i ranije spomenuli, ovakva odluka odnosila se i na to. Nedugo nakon ovakve odluke, u Sarajevu je održana protestna šetnja pod nazivom "Hidžab - moje pravo, moj izbor", gdje je učestvovalo nekoliko hiljada građana i građanki, te na taj način dali podršku svim ženama u BiH koje nose hidžab.

Hidžab je izbor i on nikako nije način ugnjetavanje niti njegovo nošenje podstiče na "islamski ekstremizam", kako to često predstavljaju oni koji žele nametnutni zabranu nošenja istog. 
Zabrana nošenje hidžaba je opasna iz brojnih socioloških i psiholoških razloga, a politiziranje i zabranjivanje "vjerskih obilježja i simbola" svih vjera, ne samo islamskih, najviše i direktno utječe na žene sa hidžabom, stavljajući ih u ponižavajući i neravnopravan položaj. Izbor na koji način će naše tijelo biti pokriveno ili otkriveno, odnosno kako će u javnosti biti prezentirano, i dalje je stvar izbora, a ako je izbor pokrivanje, on se i dalje ne kosi sa ni sa kakvim principima.

Iako su mnogi izrazili solidarnost na društvenim mrežama na Svjetski dan hidžaba, nažalost pojavio se i hashtag #NoHijabDay, gdje se žene pozivaju da se "oslobode" komada odjeće kojima pokrivaju glavu.




  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana