4.2.2021. 10:14
"Vlasti u RS-u imaju želju da pokažu zube, moglo bi biti i sankcija. Ako RS ovo odbije izgubit će se sav kredibilitet OHR-a"
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Za naš portal na ovu temu govorio je Srđan Puhalo, psiholog i politički analitičar, koji smatra da Inzko ovim potezom priprema teren svom nasljedniku, kao i da se želi poslati poruka domaćim političarima.

"Ja mislim da on hoće da pri kraju svog mandata, a evo špekuliše se da on ide, da uradi neke stvari koje do sad nije htio ili nije imao političku volju. Također vjerovatno želi da svom nasljedniku ostavi neke stvari završene, a to je taj odnos RS-a prema ljudima koji su osuđeni za ratne zločine. Čini mi se da je tu možda i priprema terena i slanje određene poruke domaćim političarima da se neke stvari neće tolerisati", kazao je Puhalo.

Na pitanje šta misli o tome kako će vlasti u RS-u postupiti nakon ovoga, Puhalo kaže da je teško predvidjeti, te da su i vlast i opozicija poprilično oprezni po ovom pitanju.

"Veoma je teško predvidjeti, vidimo sad da su sada i vlast i opozicija jako oprezni oko toga. Iza toga stoji vjerovatno neka želja da se pokažu zubi, da se u javnosti stekne dojam da se oni protive, ali imaju tri mjeseca dobrog razmišljanja da vide šta će i kako će. Tu je veoma važno imati na umu da Inzko to ne radi sam, iza njega stoji međunarodna zajednica, a to će doći do ljudi koji su na vlasti u RS-u, pa je na njima da procjene šta im se više isplati" istakao je on.

On objašnjava da je ovdje pitanje kredibiliteta OHR-a i međunarodne zajednice, te da je siguran da će doći do određenih sankcija ukoliko se vlasti u RS-u ogluše na Inzkovo pismo.

"S druge strane mislim da je ovo ozbiljna inicijativa iz prostog razloga što je u nekoj formi ultimatuma. Tu je sada negdje pitanje ugleda OHR-a i međunarodne zajednice koja stoji iza toga, a u slučaju da dođe do odbijanja siguran sam da će biti nekih sankcija, a u kojem obliku ne znam. U protivnom izgubio bi se sav kredibilitet OHR-a i međunarodne zajednice", zaključuje Puhalo.

Novinar: Mirza Malović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana