4.2.2021. 12:55
"SDA je jedini zajednički sadržilac Četvorke, glasaju protiv paušala, pa onda iste te primaju. Nije moralno uzimati 'bijeli hljeb', mi kao stranka smo protiv toga"
Uzimanje "tzv. bijelog hljeba" od strane dva SDA-ova bivša načelnika u sarajevskim općinama Novo Sarajevo i Centar, Nedžada Ajnadžića i Nedžada Koldže, izazvalo je veliki gnjev kod građana Sarajeva. Povodom ovoga oglasili su se i mnogi političari koji su osudili čin bivših načelnika sarajevskih općina.

Na ovu temu razgovarali smo sa Harisom Šabanovićem, članom Predsjedništva SDA i predsjednikom Asocijacije mladih SDA, koji je u razgovoru za naš portal rekao da je SDA striktno protiv uzimanja 'bijelog hljeba', te kako kaže, pozvali su sve svoje funkcionere  da pokrenu inicijative za ukidanje ove priviligije.

"Mi smo kao stranka jučer veoma decidno kazali o čemu se radi i šta mislimo o tome. Poslali smo svim našim funkcionerima na svim administrativnim niovima na kojim to do sad nije urađeno da se usvoji inicijativa za ukidanje 'bijelog hljeba'", kazao nam je Šabaović

Navodi da je to zakonsi dozvoljeno, ali da ipak nije moralno, pogotovo u ovakvim uslovima pandemije i recesije kroz koju društvo prolazi.

"Sve naše funkcionere koji imaju pravo takvog prava ili takve privilegije u ovim uslovima pandemije i recesije kroz koju društvo prolazi smo pozvali da to ne rade. Mi kao lideri Federalne vlade borimo se da ublažimo tu recesiju i na kraju ako neko uzme 'bijeli hljeb' to ne šalje dobru poruku, a mi moramo i želimo pokazati da se suosjećamo sa narodom. Dakle, mi smo sve naše funkcionere pozvali da se odreknu tog prava. To je zakonski, ali nije moralno, a mi želimo poslati poruku da smo solidarni sa našim narodom", navodi on.

Na pitanje kako komentariše osude koje dolaze iz Četvorke, Šabanović navodi da oni prvo trebaju sebe pogledati, te da su njihovi istupi nekorektni.

"Da biste prozivali drugog, prvo vi trebate biti čisti u čitavoj toj priči. Kod Četvorke to posmatram kao jedan nekorektan stav, upravo onako kako oni i funckionišu, jednostavno ne znaju šta bi. Oni znaju da im ne valja SDA i to je njihov jedini zajednički sadržilac cijele te koalicije koja se naziva Četvorkom i oni nemaju nikakvu drugu zajedničku tačku. Oni se u čitavoj toj priči malo pogube, oni bi prvo da glasaju protiv tih paušala, pa onda iste te paušale primaju u Domu naroda, a tada im je to normalno, kao u Domu naroda to niko ne vidi. Nije poenta uopće da li neko vidi, nego da li je to moralno i slažu li se njihove riječi sa njihovim djelima", zaključio je Šabanović.

Novinar: Mirza Malović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana