11.2.2021. 20:31
"U SDA ipak ima demokratije, dokaz su ova moja razmišljanja koja iznosim ovako javno. Zalagat ću se za poboljšanje uslova života i rada stanovnika Sarajeva"
Vedad Deljković je vjećnik u Općini Stari Grad i u Gradskom vijeću glavnog grada Bosne i Hercegovine. Deljković je na Lokalnim izborima 2020. godine osvojio veliki broj glasova, te mu je ovo treći mandat u Općinskom vijeću.

Sa njim smo razgovarali o proteklim izborima, njegovim inicijativama, stanju u SDA, ali i aktuelnim temama koje se svakodnevno provlače kroz naslovnice medija u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje koji su najznačajniji realizirani projekti čiji je on inicijator, Deljković ih je naveo nekoliko, kao što su stipendiranje učenika i studenata ili infrastrukturni radovi u osnovnim školama.

"Najznačajniji projekti koji su realizovani na moju inicijativu, a radi kojih osjećam zadovoljstvo u duši su pozicioniranje stavke u Budžetu Grada za finansijsku podršku Udruženjima koja  ozbiljno rade i pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju,  invalidnim osobama i njihovim porodicama i bolesnim osobama, znatno uvećanje finansijskih sredstava na stavci za stipendiranje učenika srednjih škola. U nekoliko osnovnih  i srednjih škola realizovani su neophodni infrastrukturni radovi. Realizovane su i inicijative koje sam ulagao za zaštitu kulturne", kazao je Deljković na početku razgovora.

Dodaje da je također pomogao sarajevskim fudbalskim klubovima FK Željezničaru i FK Sarajevu, te ističe da su njegove inicijative podržavane od strane gradonačelnika i vijećnika Gradskog vijeća.

"Također, zajedno sa vijećnikom Tonijem Vukadinom pozicionirali smo u Budžetu FK Željezničar i  FK Sarajevo. Realizovane su i inicijative koje sam ulagao za zaštitu kulturne baštine. Ne mogu se sve realizovane inicijative ovdje nabrojati, ali želim istaći da je važno da su moje inicijative  podržavane od strane gradonačelnika i vijećnika GV i ovim putem im se zahvaljujem", navodi on.

U daljem razgovoru dotakao se i 'bijelog hljeba', za koji kaže da je nemoralna izmišljotina, te je također prokomentirao i visoke plate zamjenika predsjedavajućeg Općinskih vijeća u Kantonu Sarajevo.

"'Bijeli hljeb' je jedna nemoralna izmišljotina, ne bih ga nikad uzeo. Provjerio sam da li takvo nešto postoji kao mogućnost u Gradu Sarajevu i ne postoji, ali da slučajno postoji već bih podnio inicijativu za ukidanje tog sramnog 'bijelog hljeba'. Također, mislim da su plaće zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća različite od općine do općine, neki imaju manje, a neki i  veće plaće, a u svakom slučaju smatram da su previsoke", smatra Deljković.

Nakon što je obnovio mandat u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, Deljković ističe da će se boriti za poboljšanje uslova života i rada stanovnika.

"Obnovio sam mandat vijećnika u Gradskom vijeću, tako da se sad osjećam još odgovornijim da se zalažem za poboljšanje uslova života i rada stanovnika Sarajeva koji imaju potrebu za čistim zrakom, čistom rijekom, kvalitetnim javnim prevozom, zelenim površinama. Žao mi je što se u Gradskoj upravi projekti realizuju na temelju podnesenih inicijativa različitih subjekata, a ne na temelju kvalitetne, sveobuhvatne, provedive razvojne strategije. To je nešto na čemu ću insistirati u ovom mandatu", naveo je.

Navodi da nije zadovoljan radom Općinskog vijeća Stari Grad, jer kako kaže, često se podržavaju prijedlozi načelnika koji nisu prioritet građanima.

"Nisam zadovoljan radom Općinskog vijeća Stari Grad, često se dogodi da se podrže prijedlozi načelnika za koje odgovorno tvrdim da nisu prioritet građanima Starog Grada, ali oni nemaju potpune informacije o tome. Zato sam podnio inicijativu odmah na početku ovog mandata  da se sjednice OV prenose uživo, da građani imaju potpune informacije ko šta predlaže i ko za šta glasa. Inicijativu su podržali svi vijećnici.  Sad je na načelniku da je realizuje, jer se u medijima stalno zalaže za transparentnost, pa onda ne vidim razloga da ignoriše inicijativu. Vidjet ćemo sada hoće li dopustiti sjednice online ili ne", kazao nam je Deljković.

Deljković je tokom svojih mandata često koristio svoj položaj u pomaganju djeci sa poteškoćama u razvoju, te objašnjava kako se o njima veoma malo brine i da su roditelji prepušteni sami sebi.

"O djeci sa poteškoćama u razvoju ovo društvo se ne brine dovoljno, odnosno ne brine gotovo nikako. Roditelji su prepušteni sami sebi. Veliki broj te  djece bi se mogao osposobiti da budu funkcionalni u životu, ali  nemaju jednake šanse kao zdrava djeca. To je jako žalosno.  Mi nemamo ništa da je riješeno sistemski,  ni rane intervencije, ni personalnih asistenta, ništa.  Navodno imamo "inkluzivno obrazovanje". Ponavljam, to je žalosno, a svijetli primjeri su nekoliko ozbiljnih udruženja kojima su u fokusu djeca s poteškoćama u razvoju. Zato se trudim da pomognem njihov rad koliko mogu" objašnjava on. 

Na pitanje kako komentariše trenutno stanje u SDA, Deljković kaže da su potrebne temeljite promjene, ali da u njoj ipak ima demokratije.

"SDA stranci potrebne su temeljite promjene, ne ove kozmetičke. To sam zagovarao odmah dan nakon izbora. Sve dok se u stranci jedni te isti  zalažu, vrijedno rade, i bore  se  za glasove, a drugi ne izlaze iz konformizma koji im ovi prvi omogućavaju, neće biti napretka. Svake izbore biće  sve manje glasova za SDA.  U SDA u ipak ima demokratije, dokaz su ova moja razmišljanja koja iznosim ovako javno, a zbog kojih me sigurno niko neće pozvati na odgovornost", zaključuje Deljković.

(Mirza Malović)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana