21.5.2020. 15:11
ARTsee aplikacija povodom Međunarodne noći muzeja prilagođena za kućnu upotrebu
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UGBiH) našla se pred zidom po pitanju projekata planiranih za proljeće/ljeto 2020 s obzirom na pandemiju Covid-19, koja je na skoro dva mjeseca zatvorila muzejske institucije za javnost. Galerija je početkom godine uz pomoć Goethe instituta kreirala android aplikaciju za djecu sa razvojnim teškoćama pod nazivom ARTsee.

Aplikacija koristi sedam umjetničkih djela sa stalne postavke "Oprostorena intima", "Velika krošnja" Safeta Zeca, "Enterijer" Karla Afana de Rivere, "Cvijetnu livadu" Gabrijela Jurkića, "Pogled na Maglaj" Salima Obralića, "Ulicu" Maria Mikulića, "Mali dio bašte" Bekira Misirlića i "Iz ateljea" Atanasija Popovića.

- Skeniranjem QR koda, korisniku se nude tri alternativna oblika interpretacije navedenih umjetničkih djela: vizuelni, auditivni i tekstualni, koji bi u fizičkom okruženju muzeja i u interakciji sa originalnim umjetničkim djelima, trebali raditi na razvoju kognitivnih, socijalizacijskih i komunikacijskih vještina kod djece sa razvojnim teškoćama - saopćeno je.

Kako zbog pandemije nisu bili u mogućnosti nastaviti period proto-testiranja i ponuditi je javnosti na korištenje u muzeju, za ovogodišnju Noć muzeja koja se ove godine realizira u virtuelnom obliku pod temom inkluzije, prilagodili su ARTsee za kućnu upotrebu.

Iako je aplikacija kreirana za djecu sa razvojnim teškoćama, pogodna je i zanimljiva za korištenje i tipičnoj djeci mlađeg školskog uzrasta, navodi se u saopćenju.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana