8.3.2022. 20:13
Apple predstavio najjeftinji iPhone sa 5G podrškom
Apple je večeras na svom događaju “Peek performance” u Kaliforniji predstavio nekoliko noviteta. Vjerovatno najzanimljiviji od svih je jeftinija verzija iPhone-a koja sada stiže sa podrškom za 5G.

Novi iPhone SE model je pored podrške za 5G dobio i novi A15 Bionic čipset što je unaprjeđenje u odnosu na prethodni SE model koji posjeduje A13 čip. A15 je isti čipset koji se nalazi u iPhone 13 modelima.  Novi jeftiniji iPhone dolazi u tri boje: crna, bijela i crvena.  Ekran je, nažalost, isti kao kod iPhone 6 modela starog osam godina. 4,7 inča sa dugmetom koje je ujedno čitaj otiska prsta i bez naročitih unaprjeđenja.


Baterija je prema tvrdnjama Aplle-a duža u odnosu na prethodnika, ali još uvijek nema konkretnih detalja.

Ovogodišnni SE model ima samo jednu kameru od 12MP. Epl nije dao previše detalja za sada kada je kamera u pitanju, osim da je dodata nova Smart HDR 4 tehnologija. Ova tehnologija fotografiše više slika u sekundi i kombinuje u jednu izbalansiranu fotografiju. Pored toga, dodate su i nove softverski trikovi poput Deep Fusion koji omogućava više detalja pri lošem osvjetljenju, piše NovaS.

Najveći fokus ovogodišnjeg modela je bio 5G podrška koja je omogućena zahvaljući novom A15 čipu.  Početna cijena će na američkom tržištu biti 429 dolara.  Pored SE varijante, predstavljena je i zelena varijanta iPhone 13 modela.

Svi novi modeli dolaze sa iOS 15 unaprijed instaliranim na uređaju.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana