17.11.2020. 13:30
Jazz Fest Sarajevo od 19. do 21. novembra na društvenim mrežama
Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

XX4. Jazz Fest Sarajevo otvorit će 19. novembra u 21.00 bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija, najavili su iz direkcije Jazz Festa.

Kako se navodi u saopćenju, to je premijerno predstavljanje samostalnog rada tog muzičara koji je rezidentni umjetnik 24. Jazz Festa.

Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje. Sirbubalov solo koncert iz Vijećnice imat će u četvrtak u 23.00 i  TV premijeru na Face TV.

Isti dan u 21.40 publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora (Kajhan Kalhor), višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Kalhorovo muziciranje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju perzijske muzike na zapadu. Kayhan Kalhor je majstor klasične perzijske muzike i epitom je instrumenta koji svira. Koncert kojim se premijerno predstavlja na Jazz Festu snimljen je u jednoj od najvažnijih koncertnih dvorana Evrope, amsterdamskom Bimhuisu.

Linkovi za praćenje koncerata bit će dostupni na web stranici, YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa a više informacija o ovogodišnjem festivalu može se naći na www.jazzfest.ba, saopćeno je.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana