8.5.2024. 13:43
Pojavio se snimak na društvenim mrežama - Dok se Vučić smješkao pored kineskog predsjednika, neko iz RTS-a se odlučio našaliti: "Kaže: 'Prekinuli su Euroviziju zbog tebe'"
Sinoć je u švedskom Malmeu održano prvo polufinalno veče Eurosonga.

Ni ove godine, Bosna i Hercegovina nije imala svoga predstavnika, a kada je riječ o nastupu država iz komšiluka, Slovenija, Srbija i Hrvatska su se plasirali u finale.

Osim te dvije zemlje, dalje su prošli Portugal, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Irska i Luksemburg.

Druga polufinalna noć je sutra, 9. maja, a u subotu, 11. maja je veliko finale.

Inače, nakon očekivanog prolaza hrvatskog predstavnika Marka Purišića ili Baby Lasagne, šanse za pobjedu u Eurosongu za naše susjede su na historijsko visokom nivou.

Naime, kladionice Hrvatskoj daju čak 36 posto, dok je iza predstavnik Švicarske sa 20 procenata manje. Na trećem je mjestu je Italija sa 10 posto šansi.

Croatia's Baby Lasagna wins crowd over at Eurovision semi-final

Purišić je oduševio sve svojim energičnim nastupom, a pjesma "Rim Tim Tagi Dim", koju je on napisao, je apsolutni hit na ovogodišnjem Eurosongu.



Pjesma i nije baš toliko zabavnog karaktera kako zvuči, jer govori o momku koji napušta svoje rodno mjesto. Prema riječima Purišića, pjesma je nastala iz njegove podsvijesti jer Hrvatska ima problema sa odlaskom stanovništva.

Izvođenje "Rim Tim Tagi Dim" je trenutno najgledanija ili najslušanija pjesma od svih polufinalnih te broji skoro 1,2 miliona pregleda.

Itekako se sluša i u našoj zemlji, pa je trenutno sinoćnji nastup Baby Lasagne prvi u trendingu po gledanosti.

Drugi najgledaniji nastup je onaj, nešto bizarniji, Irske predstavnice Bambie Thug koja je šokirala svojim nastupom. Zapravo, ne zna se šta je šokantnije, nastup, kostim ili kompletna koreografija.

Na YouTubeu je jedan korisnik ostavio zanimljiv komentar koji glasi: "Kada Eurosong ima bolji horor žanr nego Netflix".



Pjesma "Doomsday Blue" govori o dubinama slomljenog srca i borbe pripovjedača koji se bori s neuzvraćenom ljubavi i boli prevare. Pjesma sadrži i brojne reference iz pop kulture, kao što je Avada Kedavra iz Harryja Pottera.

Pjevačica opisuje svoj muzički izražaj kao "Ouija-pop". Tačnije, taj termin je ona utemeljila, a riječ je o kombinaciji više žanrova muzike. 

Bambie Thug to make statement about trans rights on stage during Eurovision  performance | Irish Independent

Ona je kazala da je nastupom željela i uputiti podršku palestinskom narodu sa porukama "Sloboda Palestini" i "Prekid vatre", ali joj organizatori nisu to dozvolili jer se kosi s pravilima o apolitičnosti takmičenja.

Treći najgledaniji nastup na YouTube nalogu Eurosonga je onaj predstavnica Ukrajine.

Alyona Savranenko i Yana Shemaeva su na ukrajinskom jeziku izvele pjesmu "Teresa & Maria". Mnogi su složni da je Ukrajina donijela najbolju pjesmu na ovogodišnji Eurosong, međutim, kladionice su ih stavile na tek četvrto mjesto sa osam posto šansi za pobjedu. Potpuno nezasluženo, reklo bi se. No ne toliko iznenađujuće, ako uzmemo u obzir da se na Eurosongu odavno ne sluša muzika.



Gasi Eurosong, sletio predsjednik

Zanimljiva situacija nam stiže, a odakle drugo nego iz Srbije, gdje je RTS sinoć je prekinuo prenos prvog polufinala Eurosonga zbog uključenja sa dočeka predsjednika Kine Xi Jinping.

(Foto: Twitter)

Prenos iz Malmea je prekinut tokom nastupa predstavnice Poljske, a gledatelji u Srbiji nisu mogli pregledati cijeli nastup Lune koja je izvela singl "The Tower", ali ni Baby Lasagne.

Na Twitteru se pojavio zanimljiv snimak, odnosno isječak sa prenosa dočeka Xi Jinpinga. Naime, na snimku se vidi kako supruga kineskog predsjednika Peng Liyuan mu nešto govori, da bi nakon toga neko sa RTS-a rekao: "Kaže: 'Prekinuli su Evroviziju zbog tebe'", uz smijeh na kraju. 


Šala uposlenika javnog servisa Srbije je ubrzo postala viralna, a pojedini tviteraši pišu da će zbog ovoga sigurno ostati bez posla. 

Pripremio: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana