9.1.2022. 21:09
Šta je zapravo snimio kineski rover na Mjesecu? Konačno otkriveno šta je na fotografiji koja je izazvala pomamu u svijetu
Tajanstvena kineska “mjesečeva kocka” više nije misterija. Veliko otkriće: to je kamen koji čak nije ni u obliku kocke, piše Insider.
Kineski rover Yutu-2 otkrio je objekat – koji je izgledao kao siva kocka koja se nazire na lunarnom horizontu – početkom decembra. Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) nazvala ju je “misterioznom kolibom”, zaigrano nagađajući da bi kocka mogla biti vanzemaljska kuća ili svemirska letjelica.


Kineski rover Yutu-2 na tamnoj strani Mjeseca

Novinski izvještaji su ga nazvali “mjesečeva kocka”. CNSA je procijenila da je objekt udaljen oko 80 metara (262 stope), prema blogu “Our space”, koji je povezan s agencijom, i obznanila je da se sprema da odveze rover prema njemu. Informacije sa bloga predviđale su da će trebati dva ili tri mjeseca da se dođe do kocke.

Nakon nekoliko sedmica priprema i vožnje, rover je konačno došao dovoljno blizu da vidi da je “misteriozna koliba” samo kamen. Njegov geometrijski izgled oštrih linija na horizontu bio je jednostavan trik perspektive, svjetla i sjene.

U ažuriranoj objavi objavljenoj u petak, “Naš prostor” je objavio najnoviju fotografiju rovera ispred svoje “mete”.

Kineski rover u blizini kamena koji je izazvao brojna nagađanja i teorije

Jedan od zemaljskih kontrolora rovera primjetio je da je kamen u obliku zeca, sa manjim kamenčićima ispred sebe koji podsećaju na mrkvu. Ime rovera, Yutu, znači “zec od žada” – što je sada i ime stijene.


Fotografija kamena sa Mjeseca

Yutu-2 je stigao na Mjesec u januaru 2019. godine, kada je Chang'e-4 lander sletio na površinu Mjeseca i otkotrljao rampu da se rover spusti. To je bila prva misija koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca.


(Admir Oručević)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana