16.4.2020. 11:19
Amina Halač-Yildirim iz Istanbula, o situaciji s koronavirusom: Dovoljno je pogledati kroz prozor i shvatiti da postoji neki nemir i praznina
Pandemija koronavirusa već nekoliko mjeseci hara svijetom. Nakon pojave koronavirusa u državama Azije, ali i Evrope, u Turskoj nije bilo korone. Na posljetku i ovoj državi su se javili prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Do sada je u Turskoj koronavirusom zaraženo 69.392 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 1.518 ljudi. S druge strane, u ovoj zemlji od zaraze se oporavilo 5.674 osobe.

O situaciji s koronavirusom u gradu na dva kontinenta, kao i u čitavoj Turskoj, za Source.ba govrorila je Amina Halač-Yildirim, Bosanka s adresom u Istanbulu.

- Život u Turskoj tokom pandemije koronavirusa je kao i u cijelom svijetu. Većina stanovništva se nalazi u kućnoj izolaciji te je  vezano za TV i prati vijesti! Mlađim od 20 i starijim od 65 godina je zabranjen izlaz, a  ukoliko se prekrši zabrana, kazne se daju na licu mjesta - kaže Halač-Yildirim.

Naša sagovornica istakla je da kao majka novorođenčeta ne napušta kuću, ali o situaciji u Istanbulu i čitavoj zemlji, saznaje iz vijesti i od svojih najbližih.

- Ne vijestim vidim da su mjesta koja su prije bila puna turista ostala pusta. Vidjeti jednog ili nijednog čovjeka je nešto što nas sada rastužuje. Istanbul je mjesto koje kad se spomene podsjeća na košnicu, jer je uvijek pun posjetilaca i građana, pun neke ljepote koja se u zraku može osjetiti. Međutim, sad to isto ne bih mogla reći! Kao primjer mogu navesti Taksim, pun ljudi i trgovina koji su krasili njegove ulice, sada je oličenje praznine, mjesto na kojem se ne osjeti miris prženog kestena, niti čuje ulična muzika! Istanbul je sada postao mjesto mira i tišine, kao i svako drugo turističko mjesto.

Zanimala nas je situacija među građanima ove metropole, na šta nam je Halač-Yildirim potvrdila da i u Turskoj vlada panika.
 
- Panika se ne vidi samo na ljudima, već se osjeti toliko da je dovoljno pogledati kroz prozore i shvatit da postoji neki nemir i praznina. Svi su nervozni i u brizi, kako za svoje najbliže, ali i po pıtanju završetka pandemije. Često se pitamo da li izolacija ima efekta, da li utiče na smanjenje broja zaraženih, kao i  smanjuje li se broj oboljelih, povećava broj izliječenih.

Amina se osvrnula i na restikivne mjere koje uvodi vlada, kazavši da ih većina stanovništva poštuje.

- Većina građana se pridržava svega onoga što vlada uvodi. Ono što je bitno istaći da je turski predsjednik Erdoğan zabranio prodaju maski! Maske nisu na prodaju, već se dijele svima onima kojima je potrebno - kazala je Halač-Yildirim.

Vlada Turske prošle sedmice uvela je zabranu kretanja tokom vikenda, a fotografije iz turskih trgovina obišle su svijet, a na pomenuti događaj osvrnula se i Amina.

- Prošle sedmice zbog jako kasnog obavještenja o zabrani kretanja tokom vikenda, "cijeli" Istanbul izašao do marketa, pekara, te je tada nastao prosti haos. Međutim, kako ne bi došlo do opće katasrofe, ovaj put vlasti su odmah na početku sedmice najavile da će zabrana izlaska važiti i ovog vikenda te da se sve što je potrebno jednom domaćinstvu obezbijedi na vrijeme - kaže Amina.

Na kraju, uz pozdrav za BiH, Halač-Yildirim kazala je kako je najbitnije da se povećava broj izliječenih tako da se nada da će se ne samo u Turskoj već i u cijelom svijetu ovom virusu stati u kraj.

Novinar: Nermana Crnčalo
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana