8.5.2020. 21:49
Ramazanski adet naše čaršije: Kad zauči ezan sa vrha Bistrika, odgovara tekbir s visokog Vratnika
Ramazan, deveti mjesec islamskog kalendara, sveti je mjesec za muslimane jer je u njemu počela objava Kur ' ana. Muslimanima je u ovom mjesecu naređen post, odricanje od jela i pića od zore do nastupanja akšama. Osim posta muslimani se tokom ramazana posvećuju ibadetu.

Mjesec ramazan nastupio je 23. aprila, a s obzirom na pandemiju koronavirusa, vjernici će se morati odreći zajedničkih ibadeta, kao što su teravih-namaza, mukabela, te i zajedničkih iftara. Međutim, ramazan je mjesec duhovnog preporoda, stoga ovogodišnji ramazan prilika je da se vjernici upotpunosti posvete ibadetu.

Svaka čaršija ima posebne običaje pa i one vezane za najsvetiji mjesec ramazan. Ramazani su posebni u šeher Sarajevu, a naročito po mukabelama, redovi za somune, teraviji u Begovoj džamiji, ali i po tradicionalnom ispaljivanju topa sa Žute tabije, koji označava kraj posta. Tokom ramazana brojni građani na Jekovacu, mjestu s najljepšim pogledom na grad, dočekuju kraj posta te uživaju u ezanima koji se smjenjuju sa Bistrika i Vratnika. 


Međutim, Sarajelije su ovog ramazana uskraćene za posjet, Žutoj tabiji odnosno Jekovcu, i uživanje u iftaru na otvorenom s pogledom na šeher. Stoga naš fotoreporter zabilježio je dio atmosfere s mjesta koje pruža najljepšu sliku našeg grada.



Piše: Nermana Crnčalo

Snimak i montaža: Izet Tahirbegović

Muzika: Sami Yusuf -Al Mu'allim 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana