15.8.2020. 18:25
Neugledne i opasne: Ruševine još uvijek "krase" Sarajevo i čekaju bolje dane
Prošlo je 26 godina od agresije na BiH, ali ožiljci su još uvijek tu, čak i na zgradama. U glavnom gradu još uvijek se nalazi nekolicina ruševnih građevina koje i dalje čekaju bolje dane i obnovu.

U centru bh. prijestonice nalazi se zgradan Električne centrale u narodu poznata kao Valterova centrala. Valterova centrala smještena je na potezu Kotromanićeve ulice i Hiseta. Električna energija iz ove centrale korištena je za kretanje prvog tramavaja u Sarajevu. Kompleks je sagrađen u duhu historicizma i ima visoku ambijentalnu vrijednost. Međutim, danas ovaj objekt je u ruševnom stanju. Devastiran, neugledan i opasan te samo čini ruglo u centru grada.

 

Nedaleko od ove građevine, s druge strane Miljacke, nalazi se čuvena Skenderija. Komplek Skenderija nedavno je obnovlje, ali, nažalost nekompletan. Desni dio kompleksa nije obnovlje i nalazi se u lošem stanju. Oronulo stepenište, polupane ploče slika su tog dijela Skendrije.

 

Jedna od građevina koja još uvijek čeka na svoju obnovu je i nekadašnji Dom penzionera u Nedzarićima. Zgrada je, također, devastirana, propala i neugledana. Danas služi kao ilegalni migrantski centar, s obzirom da u njemu boravi veliki broj migranata. Zgrada doma u Nedžarićima nalazi se tik uz glavnu gradsku saobraćajnicu i veoma je neugledna. 

 

Nažalost u bh. prijestonici osim ova tri objekta ima još mnogo ruševnih građevina. Neke od njih su i kulturno-historijski spomenici kao što je Jajce kasarna, zgrada Željezničke stanice na Bistriku i mnoge druge. 

 

Ruševine u Sarajevu osim što su neugledne vrlo su i opasne, a svako kretanje u njihovoj blizini moglo bi imati kobne posljedice. Također, neke su i mjesta okupljanja ljudi s margine društva.

 

Novinar: Nermana Crnčalo

Foto: Izet Tahirbegović/ Source.ba

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana