17.10.2020. 15:09
Amela Divović: Rani emotivni i intelektualni poticaj djeteta je krucijalan u prvih nekoliko godina života, a najčešće je nenadoknadiv, ukoliko se propusti upravo u ranom djetinjstvu
Odgoj djeteta zahtjeva mnogo pažnje, odricanja, ali i vremena. Međutim, u dobu u kojem živimo roditelji imaju sve manje vremena koje bi na kvalitetan način proveli sa svojom djecom. Brzina života i borba za egzistenciju na neki način odvojila su djecu od roditelja. Nažalost, nakon stresnog radnog dana roditelji nisu ustanju na pravi način odgovoriti na zahtjeve svoje djece, a njihovu želju za igrom zadovoljavaju tehnologijom te im dopuštaju igranje na mobitelu ili pak gledanju televizije.

O aktivnostima, programu, i razvoju djece u cjelosti za Source.ba govorila je Amela Divović, predsjednica udruženja  Kreativno edukativni centar ,,Mini Miracles"

U Kreativno edukativnom centaru ,, Mini Miracles" fokus se stavlja na dječiji razvoj u svim segmentima. Već drugu godinu edukatori ovog Centra uspješno kroz svoj rad pomiču granice uspijeha kod mališana, a s posebnom radošću ističu i inkluziju kao oblik rada. Znajući koliko su ključne prve godine života djeteta u pogledu zdravog razvoja mozga, pa u ovom Centru, koncept radionica kroz različite programe, pomaže da se odredi i unaprijedi dječiji kognitivni, emocionalni i društveni razvoj. Njihov kapacitet za učenje, njihov budući uspjeh, čak i buduća sreća. 




- Rad sa djecom ne smije i ne može da bude težak. Kome jeste, onda definitivno mora da se pronadje u drugom pozivu. Odgoj djeteta i rad na unaprijedjenju njegovih vještina je odgovoran posao, jer dijete se rađa kao prazna knjiga, i roditelj je taj koji ispisuje stranice te knjige. A mi kao edukativni centar, prije svega, samo upotpunjujemo te korake, i djelujemo savjetodavno na roditelja, kako bismo pospiješili razvoj djeteta u svih 5 razvojnih oblasti. Odgovornost naravno postoji, ali kada volite ono što pružate djeci i kada ona osjete to, sve je mnogo jednostavnije i zanimljivije, i njima i nama - ističe Divović. 


Rani emotivni i intelektualni poticaj djeteta je krucijalan u prvih nekoliko godina života, pojašnjava Divović te ističe da je najčešće  nenadoknadiv, ukoliko propustite baviti se njim, upravo u tom ranom djetinjstvu. 



Vrlo često volim reći - da je to slično pranju veša bez deterdženta. Ubacili ste veš u mašinu, upalili je, a zaboravili stavili deterdzent. Dobili ste opran, ali ne i čist veš. Slično je i sa djecom. Ukoliko u ranom djetinjstvu ne inputirate u njihov razvoj krucijalne elemente, kasnije vam ostaje vrlo malo ili nimalo vremena za kajanje i nadoknadu propuštenog. Ističemo uvijek da dijete od 3-4 godine nije malo, i da je već na pola puta do škole. A škola je ,,mašinerija,, koja i nema toliko tolerancije za propuštene i nerazvijene vještine, i tek onda su pred velikim problemom. I dijete i roditelj - kaže predsjednica Udruženja.

Svako dijete je individua za sebe, ali ono što treba je pratiti upravo taj razvojni proces, a u slučaju odstupanja, kako kaže Divović, važno je reagovati na vrijeme, i na pavi način.

 



- Svi smo nažalost potčinjeni digitalizaciji i užurbanom tempu života, ali to ne treba i ne smije biti razlog zaboravljanju osnovnih i temeljnih vrijednosti porodice, djece i njihovog razvoja. Sve naprednija digitalizacija ima i svoje naličje u obliku socijalne izolacije. Mnogi danas, iako su na društvenim mrežama dostupni 24 sata dnevno, nemaju gotovo niti jedan blizak i smislen odnos u stvarnom životu. Pametni uređaji danas su sastavni dio odrastanja i utiču na stvaranje nerealnih očekivanja, a u kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću i nedostatkom socijalnih interakcija uživo utiču i na smanjenje razine sreće kod djece, a da ne govorimo o posljedicama za njihov cjelokupan razvoj - dodaje Divović naglašavajući da djeca moraju kvalitetno provoditi vrijeme u toku dana i u smislenoj interakciji sa roditeljima, makar to bilo i pola sata dnevno. 

Tekuću godinu obilježila je pandemija koronavirusa i bitno utjecala na socijalni život populacije. U razgovoru sa Divović osvrnuli smo se na pandemiju, ali i na vrijednosti koje smo kao društvo zaboravili, a pandemija ih je ponovo nametnula.

- Pandemija je pored odgovornosti pokazala još svojih pozitivnih strana. Bilo je to idealno vrijeme za regeneraciju odnosa djece i roditelja, prilika za nadoknadu propuštenog, i unaprijedjenje naučenih vještina. Mi u svom radu praktikujemo i rad u prirodi, koje idealno odgovaraju pojedinin senzoričkim aktivnostima. Djeca osim što vrijeme provode na zraku, više se integrišu jedni sa drugima i bolje djeluju kao grupa - dodaje Divović.

Divović ističe da ne postoji metoda koja donosi siguran rezultat u radu sa djecom, ali da Udruženje KEC "Mini Meracles" u svom radu nastoji zadržati holicistički pristup učenju i razvoju djece.




- Holicistički pristup, na našu radost, daje odlične rezultate, posebno kod djece kod koje se uočavaju odredjena kašnjenja u razvoju. Suština holističkog pristupa je zapravo u odnosu koji naši edukatori ostvaruju sa djecom u atmosferi koju stvaraju u našim grupama za rad. Poštovanje, samopoštovanje, doživljaj aktivnosti, radost,  saradnja, sasosećanje - sve su to stvari koje karakterišu našu atmosferu - pojašnjava predsjednica ovog Udruženja.

Divović zaključuje da najskuplje didaktičke igračke, najbolja oprema i razna druga “pomagala” mogu da budu veliki plus u nastavi, ali neće razvoju djeteta mnogo doprinijeti ako nema one fine, nevidljive mreže koja održava tu grupu i koja je satkana od poštovanja, ljubavi i doživaljaja koji se u radu njeguje.


Novinar: Nermana Crnčalo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana