25.10.2020. 16:49
Dolazi "sezona gušenja u smogu", ima li BiH rješenje
Dolaskom jeseni i hladnijih dana u BiH, a naročito u Sarajevu, svake godine se vraća isti problem, a riječ je o zagađenom zraku. Godinama se glavni grad BiH "guši u smogu", a mnogo je uzročnika onečišćenja zraka u prvom redu su ložišta i automobili.

Iako su hladni dani tek nastupili, prema podacima portala AirVisual, Sarajevo se već nalazi u top deset najzagađenijih gradova u svijetu. Na AirVisualovoj listi Sarajevo se danas našlo na sedmom mjestu, a indeks kvalitete zraka iznosio je 157. Međutim, treba istaći da ova cifra nije visoka u odnosu na ranije brojke, ali i na ono što nas čeka kada dođu minusi. Također, indeks kvalitete zraka u glavnom gradu BiH prethodnih godina dostizao je i broj 500. 




Udruženje za zaštitu okoliša Eko akcija danas je zrak u Sarajevo okarakterisao kao nezdrav, ali i upozorili na moguće posljedice po zdravlje populacije.

- Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje - navode iz Eko akcije.

Također, oni upozoravaju da određene grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, a među njima su plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. 

Međutim, nije Sarajevo jedini grad u BiH u kojem je zagađenost zraka problem koji se javlja svake godine. Naime, stanovnici i drugih gradova bore se sa lošim kvalitetom zraka, a onečišćen zrak je i u Tuzli,  Zenici, Lukavac, Visoko, Ilijašu.

Prema podacima Eko akcije u BiH najzagađeniji grad danas je Lukavac, a indeks kvaliteta zraka u ovom gradu iznosi 183. Nakon Lukavca visok stepen zagađenja zraka zabilježen je u Živinicama, a indeks kvalitete iznosi 162, potom su Tuzla i Sarajevo.

Aerozagađenost u BiH: Potreba i za gas maskama



Smrtnost izazvana zagađenjem zraka

Loš kvalitet zraka utiče na zdravlje populacije. Zagađen zrak najviše se odražava na respiratorne organe. Stoga su u najrizičnijoj grupa upravo osobe s bolestima disajnih organa, poput asmatičara, ali i hronični bolesnici.

Prema istraživanju Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja nezavisnog globalnog istraživačkog centra Univerziteta u Washingtonu naša zemlja nalazi se među deset evropskih zemalja s najvišom stopom smrtnosti izazvanom zagađenim zrakom. 

Evropa ima plan, ali ne i BiH

Evropa poduzima mjere u cilju smanjenja onečišćenja, a u okviru Europskog zelenog plana Europska komisija postavila je cilj nulte stope onečišćenja za Europu. 
 
Europska komisija početkom ovog mjeseca pokrenula je plan djelovanja za akcijski plan EU-a „Prema nultoj stopi onečišćenja zraka, vode i tla – izgradnja zdravijeg planeta za zdravije ljude”.  U dokumentu iznosi se plan EU za postizanje nulte stope onečišćenja boljim preveniranjem, uklanjanjem i praćenjem onečišćenja te izvještavanju o njemu.

Evropska agencija za okoliš objavila je izvješta EEA Signals 2020 - Towards zero pollution in Eurpe u kojem su razmotreni različiti oblici onečišćenja i njihovi izvori. U ovom dokumentu, između ostalog, govori se i o zagađenju zraka. U izvješću se predstavljaju mjere za poboljšanje kvalitete zraka radi unapređenja zdravlja ljudi.

Evropa ima plan za preveniranje zagađenja, ali ne i BiH.  S obzirom da naša zemlja nije članica EU, mjere i planovi Unije ne odnose se na nas. Stoga i ove godine građani naše zemlje "gušit će se u smogu", a gradovi BiH bit će u vrhu liste gradova s najzagađenijim zrakom.



Novinar: Nermana Crnčalo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana