5.11.2020. 12:51
Drugi dan protesta, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta:"Vjerujem da će i pitanje nastave biti riješeno u narednih par dana"
Studenti medicinske grupacije fakulteta, tačnije studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta održavaju protestnu šetnju u Sarajevu i to tri dana, od 4. do 6. novembra.

Protesnu šetnju, koja je krenula od Medicinskog faklulteta održali su održali su studenti medicine. Šetnja je, zatim, nastaviljena prema parku prekoputa Vlade KS, a krajnji cilj bila je zgrada Rektorata UNSA.

Protesti se nastavljaju i danas kada na ulice izlaze studenti Zdravstvenog fakulteta, a sutra posljednjeg dana protestuju studenti Farmaceutskog fakulteta.

Faruk Osmankadić, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu, za Source.ba kaže kako su studenti na protesnoj šetnji iskazali svoje nezadovoljstvo i još uvijek ga iskazuju.

- Problem je malo kompleksniji nego što se to možda nazire. Nije samo u pitanju održavanju praktične nastave zbog pandemije, kao što se misli, već i neriješen status univerzitetske bolnice. Tako da nije moguće održavanje nastave uopće, ne samo praktične, nego i teorijske koju drže profesori s Kliničkog centra UNSA - kaže Osmankadić.




Predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakuteta navodi da je problem i sa prekoračenjem norme nastavnog kadra.


- Postoji problem i za fakultete gdje se održava nastava od strane profesor medicinskom fakultetu, s obzirom da još uvijek nije reguliana nastavnička norma. Profesori zadovoljavaju stopostopnu normu na medicinskom fakultetu, a kada bi predavali i na drugim fakultetima došlo bi do prekoračenja norme. Tako da se trebaju izdvojiti dodatna sredstva za zapošljavanje novog nastavnog kadra - ističe Osmankadić.

Kako navodi jedan od zahtjeva je i plačanje školarina, tj. stipendiranje najboljih studenata, kao i prelazak na finansiranje iz budžeta za  studente koji su ostvarili prosjek 8.0 i više.

- Rješenje za taj problem se nazire, s obzirom da je na Skupštini KS prije dva dana pokrenuta inicijativa za ovaj problem. Vjerujem da će se to uskoro riješit - pojašnjava Osmankadić.

Predsjednik studentskog Udruženja podsjeća da su studenti izrazili svoje nezadovoljstvo te ga još uvijek izražavaju, jer nastava još uvijek nije počela.

- Jučer je hitno sazvan sastanak u ministarstvu, kojem su prisustvovale sve nadležne osobe. Vjerujem da će i pitanje nastave biti riješeno u narednih par dana - zaključuje Osmankadić.

Podsjećamo, prethodno su studenti sa sva tri navedena fakulteta održali su online proteste u trajanju od osam dana, ali rješavanje ovih problema nije pronađeno.

 

Novinar: Nermana Crnčalao

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana