7.12.2020. 15:43
Vakcine protiv koronavirusa spremne: Kada će svjetlo na kraju tunela ugledati i građani BiH
Prošlo je devet mjeseci od prvog registriranog slučaja koronavirusa u BiH. Dnevne brojke još uvijek pokazuju da pandemija u BiH ne jenjava, ali ne jenjava ni u svijetu. Svjetlo na kraju tunela je pronalazak vakcine protiv koronavirusa.

Dvije američeke kompanije su u razmaku od sedam dana obznaile javnost da njihove vakcine imaju visok postotak efikasnosti.

Njemačka proizvođač BioNTech i američki farmaceutska kompanija Pfizer stvorile su vakcinu protiv koronavirusa s oko 95 posto mogućnosti u spriječavanju zaraze.

Također, nedavno je farmaceutska kuća Moderna saopćila da je gotova i njihova vakcina za koronavirus te je njena efikasnost 94,5 posto.

Naučni institut epidemiologije i mikrobiologije Gamaleya u Rusiji razvio je vakcinu protiv koronavirusa javnosti poznata kao Sputnik V. Efikasnost ove vakcine prema analizi iz treće faze istraživanja iznosi 92 posto.


Nažalost, postoji i jedan problem, a  to skladištenja vakcina koje su proizveli Pfizer i BioNTech, kao i Sputnik V. Naime, vakcine ovih kompanija zahtjevaju posebno skladištenje, s obzirom da se vakcina BioNTecha mora čuvati na temperaturi od -70 °C, dok se ruska vakcina mora skladištiti na temperaturi od -18 stepeni.

We can stop COVID-19: Moderna vaccine success gives world more hope


Pozitivno je što se Modernine vakcine  ne moraju čuvati na ekstremno niskim temperaturama. Vakcina ove farmaceutske kompanije opstaje i na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest mjeseci može se čuvati na temperaturi od minus 20. 

Koja vakcina i kada dolazi u BiH

Velika Britanija je jedina zemlja koja je odobrila vakcinu. Iako se još čeka da odobrenje urade i druge države, većina vlada u svijetu pregovara s kompanijama o nabavci  vakcina za suzbijanje koronavirusa. Dokle je u tome došla BiH?

Vijeće ministara zvanično je saopćilo kako je Ministarstvo civilnih poslova zaključilo ugovor o nabavci 1.230.000 doza vakcina, dovoljno za 20 posto stanovništva, a koje bi mogle doći u Bosnu i Hercegovinu u prvom kvartalu 2021. godine.

Vlasti u našoj državi, kao ni medicinski radnici,  još uvijek ne znaju koju vakcinu će dobiti BiH. 

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva FBiH nedavno je izjavio, da je plan vakcinacije za Covid-19 načelno pripremljen i on podrazuzmjeva više scenarija u ovisnosti od količina koju dobijemo, ali i od vakcine koju dobijemo.

Treba napomenuti da prema najavama institucija, vakcine za koronavirus u našoj zemlji biti će besplatne.

Koja god vakcina dođe u BiH, svakako je dobrodošla. Međutim, još uvijek ostaje nejasno kada ćemo je imati, kao i kada će svjetlo na kraju tunela ugledati i građani BiH.


Vakcinacija u Rusiji počela, od sutra i u Velikoj Britaniji

Rusija je razvila vlastitu vakcinu Sputnik V, kojom će vršiti vakcinaciju stanovništva u svojoj zemlji.

Zvanično danas je počelo masovna vakcinacija širom Rusije, a prvi na redu za vakcinu su doktori, nastavnici, zaposleni u javnom prevozu, pripadnici vojske itd.

Trenutno je ograničen broj vakcina u ovoj zemlji, ali se ona i dalje proizvodi. Vlasti  su najavile da će svi građani Rusije dobiti besplatnu vakcinu.

Svjetski mediji nedavno su prenijeli vijest da je Velika Britanija prva država koja je odobrila Pfizerovu i BioNTechovu vakcinu protiv koronavirusa za široku upotrebu. 

Velika Britanija se priprema da vakcinaciju počne od utorka, a poznato je da su vlasti naručile ukupno 40 milona doza, a s obzirom da svaka osoba treba dvije doze, naručena količina bit će dovoljna za 20 miliona ljudi u zemlji koja broji 67 miliona stanovnika.

Također, očekuje se da će tokom prve sedmice biti dostupno 800 hiljada doza Pfizerove i BioNTachove vakcine u Britaniji.




Novinar: Nermana Crnčalo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana