26.2.2020. 17:59
Predstavljeni aplikativni softveri za Grad Mostar
U cilju poduzimanja aktivnosti na razvoju Mostara kao pametnog grada, u srijedu su u Gradskoj vijećnici Grada Mostara predstavljena četiri aplikativna softvera koja mogu znatno unaprijediti život u gradu.

Tom prigodom predstavljena su tri pametna rješenja nagrađena u sklopu natjecanja „Festival inovacija“ održanog u Mostaru u studenom 2019.i to,

-Prva nagrada - Pametni kiosk/terminal koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute, te prikazuje digitalne oglase. Također služi za prikazivanje raznih događaja koji se odvijaju u gradu, mjesta koje turisti trebaju posjetiti i slično.

-Druga nagrada - Aplikacija za praćenje gradskih autobusa u stvarnom vremenu pomoću GPS tracker-a. Omogućuje korisniku da preko mobilne aplikacije pregleda važeći red vožnje s itinererom. Odabirom pojedinačne linije korisniku bi se na Google mapi prikazale sve stanice odabrane linije te zadnje prijavljenje lokacije vozila koja voze na odabranoj liniji. Moguća opcija da korisnik odabere stanicu na koju želi doći, a aplikacija bi pokazala koja je najbliža autobusne stanice na kojoj čeka autobus te kada bi trebao doći (sa prikazanim vremenom kašnjenjem). Korisnik koji čeka mogao bi u aplikaciji odabrati autobus koji čeka i u real-time vremenu na google mapi vidjeti gdje se točno nalazi.

-Treća nagrada - Aplikacija za poboljšanje grada je aplikacija koja omogućuje građanima Mostara da daju ideje za poboljšanje grada. Aplikacija/Web stranica kojom će upravljati Gradska vijećnica/Gradska uprava. Građani bi mogli predlagati inovacije kojima će svi moći pristupiti putem aplikacije/stranice te proširiti te ideje te ih razraditi. Također će građani slati fotografije razbijenih stvari koje trebaju biti popravljene (pokvarena svijetla, rupe na cestama, razbijene klupe i slično).

Također, predstavljena je još jedna aplikacija koju je tvrtka ITodjel razvila za Grad Mostar, a koja će biti implementirana preko uprave civilne zaštite Grada Mostara.

Osim što su predstavljena pametna rješenja, koja se već primjenjuju ili će se primjenjivati u gradu, ovaj događaj iskorišten je i za međusobno upoznavanje i povezivanje svih sudionika koji su pokazali značajan interes da grad postane SmartCity. 

Grad Mostar je već nekoliko godina punopravni član udruženja Open & Agile Smart Cities, koji preko dobrih praksi povezuju smart gradove europe i cijeloga svijeta, objavljeno je na službenoj stranii Grada Mostara.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana