10.12.2020. 13:35
Susret četiri generacije inovatora zahvaljujući Sajmu inovacija i poduzetništva
Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ krajem novembra okupio je više od 1.200 sudionika iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a među njima su bili Mate Rimac i Matija Hržić.

Ono što spaja Rimca i Hržića je ljubav prema inovacijama, ali i zajednički mentor. Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, nadaleko je poznat po svojoj strasti za prenošenjem znanja i uspjesima njegovih učenika i učenica. Prije gotovo dvije decenije Vlainić je potaknuo Rimca da se prijavi na prvo učeničko takmičenje na kojem je i pobijedio. Prije nekoliko mjeseci potaknuo je Matiju Hržića da se prijavi na Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ gdje je osvojio treće mjesto i Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“ za inovaciju Pametna pčelarska vaga.

Hržić je u srijedu u kompaniji „Rimac Automobili“ primio priznanje za osvojeno treće mjesto i medalju za Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“. Zahvaljujući nagradi, inovacija Pametna pčelarska vaga će nositi znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja poznatijeg pod skraćenicom IFIA.

Hržiću je nagradu uručio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik koja je sa Sarajevo Business Forumom organizirala Sajam „Sarajevo 2020“. Rimac, Hržić, profesor Vlainić i Puljić razgovarali su o inovacijama i poduzetništvu, o važnosti mentorske podrške za mlade inovatorice i inovatore, o izazovima, ali i prilikama koje je donijela pandemija. 

O susretu je snimljen i kratki video koji će biti predstavljen u regionalnoj Zajednici za aktivizam i poduzetništvo www.lonac.pro, saopćio je Tim za komunikacije Fondacije Mozaik. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana