12.2.2021. 14:24
Turska predstavila prvo bespilotno borbeno plovilo ULAQ
U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon višegodišnjih istraživačko-razvojnih aktivnosti brodogradilišta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.

Završen je prototip te izvršeno porinuće prvog naoružanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.

SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu.

Plovilom se može upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra štaba, kao i sa platformi na vodi u izvođenju zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obavještajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, zaštita u pratnji i sigurnost strateškog objekta.

Plovila ULAQ biće opremljena nacionalnim raketama proizvođača ROKETSAN, uključujući laserski vođene rakete Cirit i laserski vođeni protutenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).

Vozilo može biti opremljeno i različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima za različite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti. Osim toga, imat će i vrhunske savremene mogućnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.

Generalni direktor brodogradilišta ARES Utku Alanc i generalni direktor Meteksana Selcuk Alparslan su u zajedničkoj izjavi ukazali kako je riječ o vrlo značajnom projektu za Tursku.

"Svi smo svjesni važnosti zaštite i odbrane Plave domovine (pomorsko područje oko Turske), našeg pomorskog kontinentalnog pojasa i ekonomskog pojasa naše zemlje koja je s tri strane okružena morem. U tom kontekstu, kao dvije privatne kompanije započeli smo i nastavljamo s intenzivnim aktivnostima na projektu ULAQ dajući prednost našim nacionalnim interesima", piše u izjavi.

Navode kako su svjesni da je ovo veoma dobar primjer u odbrambenoj industriji te kako danonoćno nastavljaju raditi svoj posao. Cilj je dovršiti ispitivanja na moru i provesti ispitivanja gađanja vođenim projektilima.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana