27.3.2021. 16:44
Opasne životinje u Jadranu, prijeti pomor ribe
Posljednje godine sjeverni ?adran zabilježio je najveću količinu rebraša, životinja sličnih meduzama štetnih za riblje zalihe i turizam, koje su najvjerovatnije stigle u balastne vode brodova, upozoravaju hrvatski naučnici.

Poznat kao “morski orah“, ovaj primitivni invazivni organizam potiče sa sjeveroistočne obale Sjedinjenih Država i iz Meksičkog zaliva, prenose hrvatski mediji.

Mnemiopsis leidyi može nanijeti značajnu štetu ribarstvu, drastično smanjujuć́i zalihe sitne plave ribe poput sardina i inćuna.

Iako nemaju sjajne ćelije i neškodljivi su za kupače, njihovo prisustvo potencijalno ugrožava turizam jer velika gustina želatinoznih organizama nije prijatna.

- Ako krajem proljeća i početkom ljeta dođe do značajnog zagrijavanja mora, može se očekivati masovna pojava na obali zapadne Istre - rekao je dr Paolo Paliaga sa Fakulteta Prirodne nauke u Puli.

Zbog poluzaštite, slabe cirkulacije morskih struja i važnih pomorskih puteva, Јadransko more je izuzetno osjetljivo na zagađenje balastnim vodama, što brodovima daje stabilnost i upravljivost tokom plovidbe.

Italijanski, slovenački i hrvatski naučnici intenzivno sarađuju u istraživanju, a važnost problema na lokalnom nivou prepoznali su primorski gradovi Rovinj, Poreč i Novigrad-Čitanova i finansijski podržali neka prethodna istraživanja.

Veliki broj rebraša prvi put je primijećen u hrvatskim vodama u julu 2016. godine, a od ljeta 2017. redovno se pojavljuju između maja i novembra u obalnom pojasu zapadne Istre, Tršćanskog zaliva i na sjeverozapadnom Јadranu.

- Budući da je sjeverni Јadran najproduktivnije područje Mediterana u pogledu zaliha ribe, važnog resursa za hrvatsku, italijansku i slovenačku ekonomiju, izuzetno je važno pratiti razvoj i uticaj invazije rebraša - rekao je Paliaga.

Najpoznatiji primjer udara ovih životinja zabilježen je 1980-ih u Crnom moru, gdje se ribolov uništen, sa štetama izmjerenim u stotinama miliona dolara i gdje se sistem do danas nije potpuno oporavio. Slične situacije zabilježene su devedesetih godina u Azovskom i Kaspijskom moru.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana